Делегация на ЕП ще посети България, ще има срещи с президента и главния прокурор

  • 21 септември 2021 07:44

  • 590
  • 4
Делегация на ЕП ще посети България, ще има срещи с президента и главния прокурор
© Pixabay

По време на първото си посещение в България членовете на комисията по граждански свободи ще се срещнат с различни организации на гражданското общество, журналисти, както и с висши държавни и правителствени служители, включително с президента, министър-председателя (подлежи на потвърждение) и няколко министри (подлежи на потвърждение), омбудсмана и главния прокурор. Очаква се членовете на ЕП да повдигнат пред тях въпроси, свързани с върховенството на закона, включително свободата на медиите и борбата с корупцията. Това съобщиха от Пресцентъра на ЕП в България. 

Пресконференцията ще се състои в петък, 24 септември (+/- 15 ч. българско време) в офиса на Европейския парламент в София. Точният час предстои да бъде потвърден.

Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права към комисията по граждански свободи, бе създадена през юни 2018 г. след убийствата на малтийската блогърка и журналистка Дафне Каруана Галиция и на словашкия журналист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова. С мандат до 31 декември 2021 г., Групата съсредоточава работата си върху заплахите за демокрацията, върховенството на закона и основните права, както и върху борбата с корупцията в ЕС, във всички държави членки.

Еврокомисарят по разширяването пристига на визита у нас

Европейският парламент изпрати няколко делегации в Словакия след убийството на Ян Куциак и Мартина Кушнирова през 2018 г. Първата делегация, организирана съвместно от комисиите по граждански свободи и по бюджетен контрол, посети Словакия през март 2018 г. През септември последва посещение на Комисията по граждански свободи, като част от делегация, която обхвана и Малта, а през декември 2018 г. евродепутати от Комисията по бюджетен контрол пътуваха до страната.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
590 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Гешев е поръчков не трябва да срещнат с него

2021.09.21 | 09:20

4
Моля ЕС да обърне внимание, че мафията начело с ББ и Гешев е опасна както за България така и за ЕС.
Не могат да ни понасят в ЕС

2021.09.21 | 08:55

3
като седесарска кочина. Идват с последно предупреждение. Дай боже да ни изритат от там.
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.21 | 08:54

2
списван от полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата.

2021.09.21 | 08:25

1
Моля ЕС да обърне внимание, че мафията начело с Румен Радев е превзета властта в България

Добави коментар

Водещи новини