Германското военно контраразузнаване проверява случаи на военни, заподозрени в екстремизъм

  • 19 септември 2021 18:21

  • 1671
  • 0
Германското военно контраразузнаване проверява случаи на военни, заподозрени в екстремизъм
© Getty Images/Guliver (архив)

Германската служба за военно контраразузнаване (МAD) разследва два предполагаеми случая на проява на крайнодесен екстремизъм в елитна част преди няколко години, предаде ДПА, позовавайки се на източници от сферата на сигурността. Силите за специални операции (KSK) бяха основно реформирани, след като през последните години се оказаха замесени в скандали. Оказа се, че войници от тези части крадели боеприпаси и използвали забранения в Германия нацистки поздрав.

Последното разследване засяга офицер и подофицер от елитното подразделение. Старши сержант от Силите за специални операции е обвинен, че по време на обучение през 2015 г. е издигнал до знамето на федералната република черно-бяло-червеното знаме на Германската империя. А лейтенант е обвинен, че през 2014 г. е разпространил в УотсАп "малък брой" снимки с дясно екстремистко съдържание. Не е ясно дали тези случаи могат да доведат до повдигане на обвинения по Наказателния кодекс.

Тази година германски вътрешни федерални и провинциални министри казаха, че ще предприемат съгласувани мерки срещу показването на обществено място на имперското знаме, както и на бойни знамена от периода на империята и нацисткото управление. Решението бе взето, след като бе изразено безпокойство, че тези знамена се използват като символи и заместители на забранените знамена с нацистката свастика, отбелязва БТА.

В германската армия ще има военни равини

Константин Тодоров
1671 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини