Лондон защити подхода си във връзка със споразумението с Вашингтон и Канбера

  • 19 септември 2021 13:31

  • 984
  • 0
Лондон защити подхода си във връзка със споразумението с Вашингтон и Канбера
© Getty Images, архив

Новата британска външна министърка Лис Тръс защити подхода на Лондон във връзка със споразумението за стратегическо партньорство в сферата на сигурността, сключено с Вашингтон и Канбера и предизвикало гнева на Париж, след като Австралия анулира мегаконтракт за френски подводници, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

Това споразумение показва до каква степен Обединеното кралство е готово да демонстрира твърдост в защитата на нашите интереси и нашия ангажимент за сигурността и стабилността на Индо-Тихоокеанския регион, пише Тръс в статия, публикувана днес в британския в. "Телеграф".

САЩ, Обединеното кралство и Австралия обявиха в сряда ново стратегическо партньорство с цел противопоставяне на Китай, като то включва и доставката на подводници за Канбера.

В резултат на това Австралия реши да анулира споразумение с Франция за изграждането на конвенционални подводници на стойност 56 милиарда евро. Президентът на Франция Еманюел Макрон извика посланиците на Франция в Канбера и Вашингтон в безпрецедентен жест, а вчера френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан определи случилото се като сериозна криза и разкритикува двуличието на Канбера и Вашингтон. Париж обаче не сметна за нужно да извика посланика на Франция в Лондон, но същевременно припомни иронично, че Обединеното кралство проявява постоянен опортюнизъм и нарече тази страна "петото колело в каруцата".

Австралия беше открита и честна с Франция, заяви министърът на отбраната

Днес британският дипломат номер едно не спомена изобщо за напрежението с Франция, а и изтъкна идеята на Борис Джонсън за глобална роля на Великобритания след Брезкит и каза, че предстоящите международни форуми, като сесията на ООН и конференцията за климата в Глазгоу са възможност за страната да "забие своето знаме на световната сцена".

Борислава Бибиновска
984 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини