Кипър - начело в класация по усвояване на евросредства

  • 17 септември 2021 07:10

  • 362
  • 0
Кипър - начело в класация по усвояване на евросредства
© Pixabay

Кипър заема водеща позиция в Евросъюза по използване на европейските средства от кохезионните фондове за политиките за сближаване.  

Кипър е на първо място сред страните-членки по усвояване на средствата от Европейския социален фонд, доближавайки 100%, и на второ място по привличане на ресурс от Европейския фонд за регионално развитие, с почти 85%.

Това съобщи финансовият министър Константинос Петридис въз основа на актуалната статистика на Европейската комисия за септември.

С европейско финансиране Кипър е осъществил голям брой проекти за развитие на икономиката и обществото, жизненоважни сред които са подкрепените действия в здравната и социалната сфера в борбата срещу коронавирусната пандемия.

Според финансовия министър следващото предизвикателство за Кипър е ефективното прилагане на Плана за възстановяване и устойчивост, за който страната ще получи от ЕС 1,2 млрд. евро. Европейската комисия обяви миналата седмица изплащането на първите 157 млн. евро, предаде БНР.

България е в средата и на двете европейски класации. Тя се нарежда на 15-о и 16-о място сред държавите-членки, като е усвоила около 60% от средствата от социалния фонд и фонда за регионално развитие.

Евродепутати: Справедлив преход към зелена енергия и равнопоставеност при мигрантски натиск

Десислава Станева
362 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини