Урсула фон дер Лайен: ЕС се нуждае от политическа воля, за да гради отбранителна политика

  • 15 септември 2021 11:46

  • 188
  • 1
Урсула фон дер Лайен: ЕС се нуждае от политическа воля, за да гради отбранителна политика
© Getty Images

Европейският съюз трябва да е в състояние да предприема военни действия без помощта на САЩ, но му липсва политически воля, заяви днес пред Европарламента председателката на ЕС Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е, цитирана от Ройтерс.

"Основният въпрос е защо това все още не е станало. Може са имате най-авангардните сили в света, но каква полза от тях, ако не сте подготвени да ги използвате? Това, което ни спъваше досега, е не само недостатъчният капацитет, а и липсата на политическа воля", каза тя. В годишната си реч пред ЕП Фон дер Лайен обеща засилване на сътрудничеството с НАТО, оглавявана от САЩ, както и нови отбранителни способности в киберпространството.

Важни преговори между лидерите на Испания и Каталуния в Барселона

Тя обяви също, че през следващата година ще свика заедно с Франция специална среща на върха, посветена на отбраната, информира БТА. Европейският съюз трябва да развива нов глобален дневен ред заедно със САЩ, заяви наред с това председателката на ЕК. "Заедно със САЩ ще развиваме нашия нов дневен ред за глобална промяна - от новия съвет за търговия и технологии до здравеопазването, сигурността и устойчивостта", каза тя и допълни: "ЕС и САЩ винаги ще бъдат по-силни заедно".

Теодора Александрова
188 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.09.15 | 12:09

1
Уpyспa фoн Лaйнeн дa хвъpля oстaвкaтa, пo-нeкaдъpнa пaчaвpa ЕС нe e имaлo.

Добави коментар

Водещи новини