Германия започна разследване на предполагаеми руски кибератаки

  • 09 септември 2021 20:50

  • 605
  • 0
Германия започна разследване на предполагаеми руски кибератаки
© pixabay

Германската прокуратура започна разследване на серия от извършени наскоро кибератаки срещу германски политици, при които има съмнения за съучастие на руското разузнаване, съобщава БТА, като цитира говорител на прокуратурата.

В понеделник външното министерство заяви, че правителството разполага с надеждна информация, че тези нападения са свързани с лица в Русия и по-конкретно с руското военно разузнаване ГРУ.

Депутатите в Бундестага бяха предупредени за засилване на кибератаки от чужди служби преди изборите

Министерството призова правителството в Москва да спре незаконните дейности незабавно. През тази година службите за сигурност информираха германския парламент най-малко три пъти за кибернападения срещу депутати, извършени от чужди разузнавателни служби.

Наскоро обект на такива атаки станаха депутати от управляващите в коалиция партии ХДС/ХСС и ГСДП. Има опасения, че чужди разузнавателни служби може да използват хакерските атаки, за да публикуват лична информация на жертвите или дори да създадат фалшиви новини. Някои кибератаки срещу имейли на депутати бяха проследени до група в Русия.

Мая Йорданова
605 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини