Сенатът на Полша отхвърли законопроект за медийна реформа

  • 09 септември 2021 19:33

  • 295
  • 0
Сенатът на Полша отхвърли законопроект за медийна реформа
© Getty images

Полският Сенат - горната камара на парламента, блокира днес законопроект за медийна реформа, който според критиците е насочен срещу антиправителствен телевизионен канал, собственост на американска компания, съобщава БТА.

Отхвърлянето на законопроекта от Сената, контролиран от опозицията, може да бъде преодоляно от долната камара - Сейма, където правителството на партията "Право и справедливост" (ПиС) се бори да запази крехкото си мнозинство.

Полският президент подписа указ за обявяване на извънредно положение по границата с Беларус

Президентът Анджей Дуда, който е съюзник на ПиС, обаче дава индикации, че може да наложи вето върху законопроекта. Реформата би засилила забрана, според която компании извън Европейското икономическо пространство не могат да притежават контролен пакет акции в полски електронни медии.

Предлаганото законодателство е критикувано от САЩ, които са едни от водещите съюзници на Полша. ПиС казва, че законопроектът има за цел да осигури справедливо медийно отразяване, обвинявайки чужди медии в пристрастие срещу правителството. Според критиците законодателството е част от по-широкообхватни усилия за заглушаване на медиите.

Новинарския канал TVN24, който най-вероятно ще бъде засегнат от реформата, има лиценз за излъчване, който изтича на 26 септември, като не е ясно дали той ще бъде продължен, ако законопроектът бъде приет. Телевизия TVN, от която е част каналът, е притежавана от американската медийна група "Дискавъри" чрез фирма, регистрирана в Нидерландия, за да се заобиколи забраната, според която неевропейски компании не могат да притежават над 49 процента от полски медийни организации. Ако лицензът на TVN24 в Полша не бъде подновен, каналът вероятно ще продължи своята дейност с нидерландско разрешително. "Дискавъри" казва, че ще предприеме правни действия заради дискриминация, ако лицензът на новинарския канал не бъде продължен.

Мая Йорданова
295 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини