ЕС разкритикува правителството на талибаните в Афганистан

  • 08 септември 2021 17:04

  • 699
  • 1
 ЕС разкритикува правителството на талибаните в Афганистан
© Getty Images/Guliver

Европейският съюз разкритикува днес временното правителство, сформирано от талибаните в Афганистан, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

То не е нито приобщаващо, нито представително спрямо етническото и религиозно многообразие на страната, каза говорител на ЕС. "Въз основа на първоначален анализ на обявените имена, това не изглежда като приобщаващ кабинет, който да е представителен за богатото етническо и религиозно многообразие на Афганистан, какъвто се надявахме да видим, и обещан от талибаните през последните седмици", посочи той в комюнике.

На среща миналата седмица министрите на външните работи на страните от Европейския съюз подчертаха необходимостта от "приобщаващо и представително" преходно правителство в Кабул.

Това беше "едно от петте поставени условия", за да може да бъдат установени отношения между ЕС и новите афганистански власти, припомни днес говорителят.

Завръщайки се на власт в Афганистан в средата на миналия месец, две десетилетия след края на своя фундаменталистки и брутален режим в страната между 1996 и 2001 г., талибаните обявиха вчера състава на правителство, което не е приобщаващо, в разрез с поетите от тях ангажименти.

Талибаните сформираха правителство, съставено изцяло от мъже и членове на старата гвардия

Всички членове на този кабинет, което ще се ръководи от Мохамад Хасан Ахунд - бивш близък сътрудник на основателя на ислямисткото движение молла Омар, който почина през 2013 г., - са талибани. И почти всички те принадлежат към пущунския етнос, отбелязва АФП.

Няколко от новите министри, част от които бяха много влиятелни фигури при предишния режим на талибаните, са в санкционните списъците на ООН. Четирима ог тях са преминали през американския затвор в Гуантанамо.

Известно е, че министър-председателят Мохамад Хасан Ахунд е одобрил унищожаването на гигантските статуи на Буда в Бамиян през 2001 г., каза Бил Роджо, главният редактор на специализирания сайт "Лонг уор джърнъл" (Long War Journal).

Константин Тодоров
699 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
El toro de la Vega

2021.09.09 | 12:52

1
Талибаните си го преместиха в другия крачол!

Добави коментар

Водещи новини