Готови сме да приемем афганистанци, отсече президентът на Австрия

  • 25 август 2021 07:04

  • 1112
  • 2
Готови сме да приемем афганистанци, отсече президентът на Австрия
© Getty Images (архив)

Австрийският президент Александър ван дер Белен откри вчера тазгодишния "Европейски форум Алпбах". Срещата с участието на представители на науката, икономиката, политиката, изкуството и културата от цял свят, които всяко лято се събират в тиролското село Алпбах, за да обсъдят съвременни проблеми и да търсят междудисциплинарното им решение, се организира от 1945 година.

В своята реч Ван дер Белен отправи призив за прием в Австрия на бежанци от Афганистан, съобщиха местни медии.

Мисля, че Европейският съюз и неговите държави членки имат юридическо, морално и политическо задължение да окажат защита за онези, които трябва да напуснат своята страна, заяви австрийският президент. Той отбеляза, че на първо място това са жените и момичетата, които са работили за ЕС или за държави от съюза и "са наши приятели и съюзници".

,,Афганистан е в криза, чиито мащаби не можеше да бъдат предположени'', посочи Ван дер Белен и предупреди за опасност от непредвидима хуманитарна катастрофа.

В Германия: Нуждаем се от около 400 хил. емигранти

По време на дискусия, проведена след официалното откриване на форума, австрийският президент потвърди думите на федералния канцлер Себастиан Курц, че страната е на второ място в ЕС по прием на афганистанци на глава от населението. Преди няколко дни Курц изтъкна този факт като аргумент, че Австрия не може да приеме още афганистански бежанци. Ван дер Белен обаче не се съгласи с тази теза.

Това няма значение, каза австрийският президент, цитират от БТА. Според него е технически възможен приемът на 100, 500 или дори 1000 семейства в Австрия и той призова въпросът да бъде обсъден.

Австрийският канцлер Курц не желае страната му да приема още афганистански бежанци

Освен това, във връзка с изтъкнатите от федералния канцлер интеграционни проблеми, президентът подчерта, че голямата част от афганистанците в страната се държат добре.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1112 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.08.25 | 15:14

2
Тия луди ли са! Какво им става на тези от запада, или яко кинти или има друга цел - подмяна на европейското население, морални ценности, устои, нрави и обществено съзнание!

2021.08.25 | 08:15

1
нАПРАВО СЕ НАГЪЗИ ЛИБЕРАЛНА ОТРЕПКО !

Добави коментар

Водещи новини