Край на безплатното тестване на неваксинираните в Гърция

  • 24 август 2021 20:24

  • 2041
  • 5
Край на безплатното тестване на неваксинираните в Гърция
© gettyimages

Гръцкият здравен министър Василис Кикилиас обяви днес нова серия от мерки, които ще влязат в сила от 13 септември и предвиждат по-строги ограничения за лицата, които не са ваксинирани срещу COVID-19, съобщава в. "Катимерини".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32347

Съгласно новите правила неваксинираните служители в частния и държавния сектор ще трябва да преминават през редовно тестване за собствена сметка, което ще се извършва веднъж седмично.

Гърция поставя подсилващи дози ваксина на хора от уязвимите категории

В училищата и университетите, както и в секторите, в които служителите имат контакт с голям брой хора, като туризъм, кетъринг, телевизия и театър, ще се изискват по два бързи теста седмично. Студентите, които не са ваксинирани, също ще трябва да си правят по два теста седмично за собствена сметка, а учениците ще се тестват по два пъти седмично с комплекти за самотестване, които ще се предоставят безплатно. Цената на бързите тестове ще бъде определена на 10 евро, посочи още Кикилиас.

Безплатни тестове в обществените здравни заведения ще бъдат предоставяни само на лица, които вече са ваксинирани, или такива, които имат ясни симптоми на COVID-19. Резултатите от всички тестове трябва да бъдат регистрирани в правителствен сайт, като отрицателните резултати трябва да бъдат принтирани и представяни на местата, където се изискват, а при положителен резултат лицата ще получат инструкции за допълнително тестване и самоизолация.

Достъпът до кафенета, ресторанти, клубове и спортни зали няма да се разрешава без доказателство за ваксинация или преболедуване, а собствениците на кина, театри, музеи и фитнес зали без имунизационен сертификат ще трябва да покажат отрицателен PCR тест, направен в рамките на 48 часа, за да получат достъп, посочи министърът. Новите правила също така дават на работодателите правото да изискват доказателство за ваксинация от служители, които работят в тесни пространства в близост до други членове на персонала.

Маските ще бъдат задължителни за всички обществени събития на закрито, както и за оживени зони на открито. Властите заявиха, че около 6 милиона души в страната с 11-милионно население са получили една или две дози ваксина срещу COVID-19, отбелязва Ройтерс.

"За разлика от есента на миналата година, тази есен всеки може да бъде ваксиниран", изтъкна здравният министър Кикилиас. "Живеем ли или играем на руска рулетка с коронавируса?". Той подчерта, че "мерките не са наказателни". "Те са наше задължение към всички онези, които преминаха през 18 месеца на пандемия внимателно, тези, които загубиха магазините си, работата си, които трябваше да работят от вкъщи, за да се пазят", посочи още той.

Около 53 процента от населението на Гърция е напълно ваксинирано. Властите се надяват този процент да достигне 70 до есента.

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
2041 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2021.08.25 | 18:02

5
Браво на гърците, тук трябва да стане същото.Ако не си ваксиниран и искаш да ходиш на работа всяка седмица да си правиш тест за своя сметка. Иначе с простите Българи няма оправия,даже и в магазин да не пускат,както е вече в много държави. Като не става с моркова,трябва с тоягата

2021.08.24 | 23:07

4
Ами то друго решение няма ! Мисля че французите ще започнат първи!
Great

2021.08.24 | 21:27

2
Браво на гърците! А бългаският простак продължава по старому.

2021.08.24 | 23:04

3
Яаж ми уя боклук !

2021.08.24 | 21:20

1
Цинизъм е да забраниш на хората да работят и пътуват за тяхно добро, но да казваш, че вирус го е направил е психопатия. Дано принудата с тестовете и ваксините да извади най-доброто от древните спартанци.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини