Кипър е променил епидемичния статус на 6 страни, включително България

  • 23 август 2021 15:21

  • 686
  • 0
Кипър е променил епидемичния статус на 6 страни, включително България
© Булфото архив

Кипърските власти са променили епидемичния статутс на 6 страни, сред които и България, в списъка на държавите по цветови зони във връзка със ситуацията с коронавируса, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Промените са внесени в обновения списък на държавите по цветови зони, публикуван днес от здравното министерство, който влиза в сила от четвъртък.

Влизаме в Белгия и Испания след представяне на PCR тест, сертификат за ваксинация или документ за преболедуване на COVID-19

От 26 август Германия и Хърватия ще бъдат преместени от зелената зона, за пътници от която не се изискват медицински документи при пристигане в Кипър, в оранжевата зона. Пътниците, пристигащи в Кипър от страни от оранжевата зона, трябва да имат отрицателен резултат от тест за COVID-19, направен в страната, от която пристигат, до 72 часа преди полета.

България, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина и Лихтенщайн ще бъдат преместени от оранжевата зона в червена зона.

Неваксинираните пътници от страните от червената зона, без децата под 12 години, трябва да си направят PCR-тест до 72 часа преди полета, а до 24 часа преди полета да попълнят електронен формуляр, в който да внесат резултата от теста. След пристигането им в Кипър тези пътници трябва да бъдат отново тествани за коронавирус. Цената на теста се заплаща от пътниците, като тя е 30 евро на летището в Ларнака и 32 евро - на летището в Пафос.

Резултатът от теста може да бъде проверен на адрес www.covid-testcyprus.com, на който трябва да бъде качен най-късно до три часа след взимането на пробата. До получаване на резултата пътниците трябва да са в самоизолация. Неваксинираните пътници трябва да правят задължително PCR-тест или антигенен тест на седмия ден след пристигането си на острова. Държавата е ограничила цената на този тест до 10 евро и той може да бъде направен в сертифицираните лаборатории или аптеки на острова.

За пътниците, които представят сертификат за ваксинация срещу коронавируса, или за тези, които са преболедували вируса през последните шест месеца, изискванията за тестове не важат. Кипърските власти си запазват правото да подлагат на тест на случаен принцип отделни ваксинирани пътници. Ваксинираните пътници също трябва да попълнят до 24 часа преди полета електорен формуляр СyprusFlightPass /Сайпръс флайт пас/.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
686 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини