Четвърти ден бушува голям пожар близо до Атина

  • 19 август 2021 12:08

  • 374
  • 0
Четвърти ден бушува голям пожар близо до Атина
© Pixabay

Стотици гръцки и полски пожарникари се борят да потушат голям пожар, бушуващ в борова гора близо до село Вилия, на 60 км северозападно от Атина, съобщава АП.

Пожарът вече е изпепелил хиляди декари гора, а в няколко съседни села в района са дадени заповеди за евакуация. Ситуацията се очаква да се усложни от прогнозата за силен вятър по-късно.

Гръцката служба за гражданска защита съобщи, че в борбата срещу пламъците са включени 427 пожарникари, включително 143 полски пожарникари, както и 149 автомобила. В гасенето участват и пет противопожарни самолета и пет хеликоптера, както и подразделения и техника на гръцката армия.

Пожарът край Вилия е последният от стотици пожари, които избухнаха през този месец в Гърция вследствие на безпрецедентната гореща вълна, смятана за най-силната от три десетилетия.

МВнР с актуална информация за огнищата на пожари в Гърция

Пожарите изправиха възможностите на страната до предел, като накараха гръцкото правителство да поиска международна помощ, включително посредством системата за бързо реагиране на Европейския съюз. Своя помощ в борбата с пожарите са изпратили 24 страни от Европа и Близкия Изток, като помощта включваше самолети, хеликоптери, автомобили и стотици пожарникари.

Причините за пожарите не са установени официално, но над десет души са били арестувани по подозрения в умишлени палежи, съобщава АП.

Последвайте канала на

Калина Христова
374 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини