В Ирландия почти не останаха свободни жилища под наем

  • 10 август 2021 08:15

  • 1019
  • 0
В Ирландия почти не останаха свободни жилища под наем
©

Броят на отдаваните под наем жилища в Ирландия достигна този месец до най-ниското си равнище, откакто се води статистика, предаде Ройтерс.

Хроничният недостиг удари по-силно извънградските райони и доведе до вдигане на средните цени на наемите с 5,6 процента на годишна база, съобщи днес най-големият брокерски уебсайт.

Заради разпространението на ковид строителният сектор спря работа два пъти през последните 18 месеца, което допринесе за дългогодишното несъответствие между малкото предлагане и голямото търсене на жилища.

Над 72% от пълнолетните в Ирландия са изцяло ваксинирани

Спирането на строежите допринисе за увеличаването на цените, а към 1 август предлаганите жилища под наем са били едва 2455, съобщи сайтът "Дафт".

Това е "изключително ниска стойност" за население от близо 5 милиона души, каза Ронан Лайънс, преподавател по икономика в "Тринити колидж" в Дъблин, който анализира данните за "Дафт".

От 2006 г., от когато се води статистика, средно винаги е имало по около 9300 жилища, обявени за отдаване под наем, допълва БТА.

Две трети от всички свободни жилища са в Дъблин. Там увеличаването на цените е 0,5 процентни пункта за второто тримесечие. Тъй като все повече хора избират да живеят в селските райони и да работят дистанционно, увеличението на цените в някои графства е над 10 процента. Така например в градство Уотърфорд, където се намира петият по големина град в Ирландия със 116 000 души население, се предлагат едва 15 жилища под наем. Там е отченен скок на цените с 14,7 процента на годишна база.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1019 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини