Британските власти отмениха карантината за пристигащите от Франция в Англия

  • 05 август 2021 09:01

  • 572
  • 0
Британските власти отмениха карантината за пристигащите от Франция в Англия
© GettyImiges

Великобритания обяви, че напълно ваксинираните пътници, завръщащи се в Англия от Франция, вече няма да подлежат на карантина. Така бе отменено извънредното правило, наложено заради коронавируса миналия месец на съседната на Великобритания страна, предадоха Ройтерс и Би Би Си.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31709

Промяната влиза в сила в 3 ч. по Гринуич на 8 август. Решението бе взето вчера късно вечерта от британските власти. Според тях промяната спрямо статута на Франция ще помогне за опростяване на пътническите правила и ще позволи повече "свободни от карантина пътувания" от повече места с цел стимулиране на блокираната от коронавируса туристическа и пътническа индустрия.

Великобритания има една от най-бързите ваксинационните кампании срещу коронавируса в света, но британското правителство досега спираше авиокомпаните и пътническите компании се движват изцяло свободно посредством редица правила и промени в последната минута, които плашеха туристите. Британските власти са въвели и така наречената светофарна система спрямо чуждите страни и пътуванията от тях. Тя е приложима за Англия.

Нискорисковите във връзка с коронавируса страни са в така наречения зелен списък. Идващите от тях не подлежат на карантина в Англия. Страните със среден риск са в така наречения кехлибарен списък, а страните с висок риск са в така наречения червен списък. Спрямо "червените страни" има изискване за пътниците от тях да се карантинират в Англия на свой разноски в специално избран от властите хотел за 10 дни. Има и специална категория наречена "кехлибарен плюс списък". Там именно досега беше Франция и за идващите оттам се изискваше досега карантина в Англия.

С новото решение на британските власти Австрия, Германия, Словения, Словакия, Латвия, Румъния и Норвегия се добавят от кехлибарените сред зелените страни от 8 август. Това означава, че идващите оттам в Англия не трябва да се самоизолират, независимо дали са напълно ваксинирани или не. От червения в кехлибарения списък са преместени Индия, Бахрейн, Катар и ОАЕ. А от кехлибарения в червения списък са поставени пък Грузия, Мексико, Реюнион и Майот, допълва Би Би Си.

Великобритания създава нов списък с високорискови COVID държави, включвайки в него и Испания

Испания, която е предпочитана от британските туристи дестинация, остава в кехлибарения списък, въпреки спекулациите, че ще попадне в така наречения "кехлибарен плюс списък". Ако това се беше случило, пътниците оттам трябваше да са под карантина в Англия при пристигането. Както вече Ройтерс съобщи Франция, която беше в специалния "кехлибарен плюс списък", се мести в кехлибарения списък, като отпада карантината.

Списъците със страните в отделните цветови категории фигурират на сайта https://www.gov.uk/guidance/ red-amber-and-green-list-rules-for-entering-england.

Там е отбелязано за кои страни има промени, влизащи в сила на 8 август. Посочва се и какви тестове и кога се правят преди пътуване и за кои страни е в сила карантина в Англия. Правилата за категоризиране на страните в цветовите списъци се променят обикновено на всеки три седмици.

Властите на Шотландия, Северна Ирландия и Уелс обикновено прилагат отделни, но сходни правила с тези, приложими в Англия.

Повече за Коронавирус

corona
Калина Христова
572 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини