Германия дава 35 милиона евро за борба с антисемитизма

  • 04 август 2021 16:18

  • 445
  • 1
 Германия дава 35 милиона евро за борба с антисемитизма
© Getty images (архив)

Германското правителство заяви днес, че ще засили битката си срещу бързо нарастващия в страната антисемитизъм като инвестира 35 милиона евро в изследователски и образователни проекти, фокусирани върху разбирането на причините и ефективната борба с омразата към евреите, предаде АП, цитирана от БТА.

Миналата година са регистрирани 2351 случая на антисемитизъм в Германия, което е увеличение с 15 процента в сравнение с предходната година, съобщиха полицейски служители.

"Това е най-големият брой за последните няколко години", каза германският министър на образованието и научните изследвания Аня Карличек. "Има основания за притеснение, че това е само върхът на айсберга и че неотчетеният брой ежедневни нападения срещу евреи е значително по-голям," добави тя.

Антисемитски и антиизраелски протести имаше в няколко германски града

Карличек каза също, че правителството иска да инвестира милиони в изследване на причините за антисемитизма и добави: защото се нуждаем от дълбоки познания, за да можем ефективно да се борим с него.

Министърът каза, че милиони ще бъдат дадени на университети, за проучвания на различните аспекти на омразата срещу евреите и за разработване на стратегии за това как най-добре да й се противодейства. Различни проекти ще се фокусират върху антисемитизма в училищата, в германската правосъдна система и в интернет и социалните медии. Ще бъдат предоставени средства и за наемане на млади учени, фокусирани върху темата, и за подпомагане на проекти, опитващи се да обучат нееврейското мнозинство в страната за еврейския живот, обичаи и религиозни ритуали.

Във втората фаза учените ще имат задачата да разработят практически насоки въз основа на откритията си, за да помогнат на учителите и другите участници в проектите за борбата с нарастващата омраза. "Срамно е, че евреите се чувстват застрашени у нас", каза министърът. "Особено предвид нашата история, ние имаме специално задължение да защитаваме евреите и еврейския начин на живот в Германия," допълни тя.

Шест милиона евреи са убити в Европа през Холокоста - геноцид, организиран от германското правителство по време на Втората световна война.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
445 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Майтапчи Йово

2021.08.05 | 02:55

1
На кого ги дава бре, хамсалаци... на бай Ахмед ли:)))???

Добави коментар

Водещи новини