Близо един милион българи не могат да си позволят лятна ваканция

  • 02 август 2021 15:49

  • 711
  • 3
Близо един милион българи не могат да си позволят лятна ваканция
© Pixabay

Близо един милион души в България (или 972 328) не могат да си позволят лятна ваканция, показва проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП), цитирано от БНР. Работниците с ниски доходи у нас са сред 35-те милиона най-бедни европейци, които не могат да си позволят почивка.

От Европейската конфедерация на профсъюзите, в която членуват КНСБ и конфедерация на труда "Подкрепа" посочват като цяло, че почивките са станали по-достъпни през последното десетилетие, но за голяма част от семействата с ниски доходи все още продължават да са лукс.

28 процента от гражданите на ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома си, като близо 60% от тях са с доходи под прага на бедността.

Почивките по време на учене подобряват паметта

Според данните, най лоша е ситуацията в Гърция, където близо 89 на сто от хората, живеещи в риск от бедност, не могат да си позволят почивка. На второ място е Румъния с 86,8 процента. За България този процент е 71,6 на сто, което отрежда на нашата страна седма позиция в негативната класация за 27-те членки на ЕС.

Европейската конфедерация подчертава неравенството по отношение на достъпа до почивка извън дома на фона на усилията на синдикатите за по силна директива за адекватните минимални заплати и колективното договаряне.

В проекта на документа се очаква да бъде разгледано от европейският парламент през есента. В директивата за адекватните минимални заплати трябва да се гарантира, че възнагражденията никога няма да са толкова ниски, че да оставят работниците да живеят в бедност, а колективното договаряне ще се превърне в рутинна част от заетостта, за да се гарантират истински справедливи заплати за всички, смятат синдикалистите.

Теодора Александрова
711 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ху лет дъ модс аут

2021.08.02 | 22:13

3
днес се разминах със силно запотен (като задн*к) модератор, който гордо ми заяви, че е спортист от 20 год. (бременен в 8 месец), вишист и си работи по специалността - прибирайте си ур*дите ...

2021.08.02 | 17:03

2
За това ли по границите на Гър/ция и Тур/ция не може да се мине от хора със "ниски доходи" По Черноморието не можете да си намерите място на плажа от "бедняци" Аре - стига манипулации.
е

2021.08.02 | 16:03

1
е в крайна сметка това не е за всички. бабите и дядовците дето не могат да ходят да си седят в къщи на хладно.

Добави коментар

Водещи новини