Делта вариантът на коронавируса стана преобладаващ в Италия

  • 31 юли 2021 06:17

  • 1320
  • 0
Делта вариантът на коронавируса стана преобладаващ в Италия
© Getty Images/Guliver (архив)

Силно заразният Делта вариант на коронавируса стана преобладаващ в Италия, съобщи Националният здравен институт. Оттам огласиха данни, според които към датата 20 юли 94,8 процента от случаите са от него, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27393

При предишното изследване на института, което се базира на данни от 22 юни, този вариант на вируса представлява само 22,7 на сто от случаите. От друга страна, към 20 юли Алфа вариантът е открит при 3,2 процента от случаите, при положение че преди това преобладаваше, представлявайки 57,8 на сто от тях.

"От съществено значение е да се продължи системното проследяване на случаите и да се завърши ваксинационният цикъл възможно най-бързо", заяви ръководителят на института Силвио Брузаферо.

Институтът посочи, че изследването не включва всички случаи на варианти, а само тези, които са открити в деня, когато то е направено. Допълва се, че наличието на варианта Гама, който беше открит за пръв път в Бразилия, е спаднало на 1,4 процента от 11,8 на сто при предишното изследване, предаде БТА.

Институтът посочи, че има и "съвсем малко увеличение" на варианта Бета, който за пръв път беше открит в Южна Африка.

Откритият за пръв път в Индия през декември 2020 г. вариант Делта на коронавируса стана преобладаващ в света и причини рязко повишение на заболеваемостта, което породи опасения за световното икономическо възстановяване.

Италия е в четвърта вълна на заразата от COVID-19

Откакто епидемията в Италия започна през февруари миналата година, страната е отчела 128 029 смъртни случая, свързани с КОВИД-19, което я нарежда на второ място по брой на жертвите в Европа след Великобритания и на осмо в света. Регистрираните случаи на заразяване са общо 4,34 милиона.

Към днешна дата почти 59 процента от италианците над 12 години са напълно ваксинирани, а около 10 на сто чакат втората си доза

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27393

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
1320 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини