Великобритания започва да дарява 9 милиона дози ваксини срещу COVID-19 на други страни

  • 28 юли 2021 18:17

  • 618
  • 1
Великобритания започва да дарява 9 милиона дози ваксини срещу COVID-19 на други страни
© gettyimages

Великобритания ще започне тази седмица да доставя 9 милиона дози ваксини срещу COVID-19 на "АстраЗенека" на други страни като Индонезия, Ямайка и Кения, за да им помогне да се справят с пандемията, съобщиха днес британските власти, цитирани от БTA.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26658

Близо 5 милиона дози са предоставени на програмата КОВАКС, инициатива за осигуряване на равен, глобален достъп до ваксини срещу коронавирус, а 4 милиона дози ще бъдат споделени директно с нуждаещи се държави.

Украйна очаква до края на 2021 г. да бъде изцяло ваксинирана голяма част от възрастното население

"Първата пратка от 9 милиона дози ваксини ще потегли в петък", каза пред журналисти външният министър Доминик Рааб, добавяйки, че ваксините ще заминат за страни като Лаос, Камбоджа, Индонезия, Малайзия, Кения и Ямайка.

"Не го правим просто, защото е в наш интерес, а този жест показва вечната глобална роля на Великобритания като спасител на човешки живот по света", добави министърът.

Индонезия ще получи 600 000 дози, Ямайка - 300 000, а Кения - 817 000, наред с други държави, съобщиха властите. Британският премиер Борис Джонсън обеща да дари най-малко 100 милиона излишни дози ваксини срещу COVID-19 в рамките на следващата година, като принос към усилията на Г-7 да помогне на най-бедните страни да имунизират населението си. Обявеното днес дарение е първият транш от обещаното от премиера, допълниха властите. Новината дойде преди планираната среща между Джонсън и кенийския президент Ухуру Кениата във Великобритания.

Британският външен министър Доминик Рааб предупреди, че населението на света няма да бъде ваксинирано до 2024 г., ако имунизациите вървят със сегашните темпове, и призова други страни да се присъединят към Великобритания, като дарят дози ваксини на най-бедните държави, за да приближат постигането на тази цел до средата на следващата година. Рааб каза пред Ройтерс, че се надява и други страни да се включат, след като Великобритания започна да доставя първия транш от обещаните от премиера Джонсън 100 милиона дози ваксини, които да бъдат дарени на бедни държави.

"Виждаме, че според сегашната траектория населението на света ще бъде в достатъчна степен напълно ваксинирано най-късно през 2024", каза министърът във фабриката "Байомедика" в Оксфорд и добави: "Искаме да приближим постигането на тази цел до средата на следващата година, а това ще има огромно значение за засегнатите от пандемията страни".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26658

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
618 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
Майтапчи Йово

2021.07.28 | 18:37

1
А, защо не си набият девет милиона ингилизи по още една... вакса, ей така... превантивно срещу Омега-та и за... отскок:)))?!?

Добави коментар

Водещи новини