Съдят германски дядо за танк

  • 28 юли 2021 14:35

  • 1254
  • 0
Съдят германски дядо за танк
© Getty (архив)

Съд в германския град Кил започна дело срещу 84-годишен мъж от пристанището на Балтийско море, в чието мазе е бил открит танк от Втората световна война, предаде ТАСС.

Местната прокуратура твърди, че възрастният мъж е нарушил федералния закон за въоръженията, който забранява на частни лица да притежават бойна техника.

Човекът попадна под погледа на правосъдието през 2015 г. Тогава полицаи след сигнал влязоха в жилището човека и откриха огромна оръжейна колекция, включваща и бойна техника, използвана от армията на Нацистка Германия.

"Сред находките имаше танк "Тигър" (на снимката) и зенитна установка. За изваждането на техниката от мазето бяха мобилизирани двадесетина войници и офицери от Бундесвера (въоръжените сили на Федералната република). Ако мъжът бъде признат за виновен, той може да получи условна присъда лишаване от свобода, а също и да отнесе глоба в максимален размер от 500 000 евро и задължен да намери купувач за колекцията си", посочи цитираната медия.

Динко с цяло хале танкове

"Адвокатите  на пенсионера отбелязаха, че по-голямата част от сбирката е непригодна за използване. Танкът е купен като вторични суровини, в което няма нищо незаконно. Според нас става дума за някои административни нарушения, за които в законодателството предвижда само глоба в размер до 5000 евро", заявиха юристите, добави ТАСС.

 

 

Валери Зайцев
1254 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини