В Лондон се провежда кампания на български език за насърчаване на имунизирането срещу ковид

  • 27 юли 2021 20:56

  • 1009
  • 6
В Лондон се провежда кампания на български език за насърчаване на имунизирането срещу ковид
© Getty Images (архив)

В Лондон се провежда кампания на български език, която призовава за имунизация срещу коронавируса, предвид тревожно ниския брой ваксинирани българи, живеещи е северната част на града. Българската общност е на едно от последните места във Великобритания по ваксинация. Само около 10 процента от българите са получили две дози ваксина. За сравнение, процентът на ваксинирани сред другите общности в британската столица достига 68 процента.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32653

Недоверие към институциите във Великобритания, липса на информация за това къде и как биха могли да бъдат имунизирани и езиковата бариера обясняват до голяма степен този нисък процент. За голяма част от живеещите в Обединеното кралство, но неговорещи добре английски, основният източник на информация продължават да бъдат медиите в България, затова е важно това послание да стигне до тях, пояснява ръководителят на кампанията Нишан Джингозян.

Разяснителната кампания започна с разпространяване на листовки, както и с дебати по темата в социалните мрежи, но истински добър резултат може да бъде постигнат само с информация от авторитетните български медии, смята той. Затова трябва да се знае, че Здравната служба на Великобритания и местните кметства организират безплатна ваксинация, за която не са необходими документи за самоличност, нито е не необходима регистрация към личен лекар. Нужно е само да се посети страницата на кметството, за да се намери информация за местонахождението на най-близкия пункт, където се извършва ваксинацията, пише БТА.

Във ваканционния период, когато традиционно българите от острова се прибират за лятна ваканция в България, те представляват потенциална опасност от пренасяне на заразата и в нашата страна. Колкото по-бързо се доверят на доказали се източници на информация, толкова по-бързо ще има резултат от кампанията.  Всички българи, които имат личен лекар, са получили вече покана да се ваксинират, но е много висок броят на онези, които не са регистрирани при общопрактикуващ лекар и не ползват услугите, предоставени от здравната система на страната, въпреки че имат право на това. В Енфийлд, Северен Лондон, това са над 16 000 души.

Има програма, която се финансира от министерство на вътрешните работи на Великобритания и кметството Енфийлд, за да подпомага групи, които са идентифицирани като трудни за интегриране. Кметът на Лондон и кметство в Енфийлд отделят специално внимание на тези групи, сред които е и тази на българските граждани, живеещи там. Ръководител на тази програма е г-н Джингозян, който споделя, че в проекта са включени 24 училища и повече от 15 партньорски организации, сред които са общинската полиция, Националната здравна служба на Великобритания, Центъра за право на труд, Програмата по уседналост и много други. Целта е да се подпомогнат етническите групи в процеса на интеграция в Обединеното кралство. Предлагат се изключително широк кръг от дейности - от информационни срещи до специализирана помощ от юристи, специалисти по трудово правни отношения, психолози.

Интеграцията е много дълъг процес, споделя наблюденията си Нишан Джингозян, който живее тук от 20 години и работи за местното кметство. Необходимо е желание за това да бъдеш пълноценна част от обществото и да участваш активно в социалния живот на страната. Ако тази мотивация отсъства, този процес никога няма да приключи.

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Борисова
1009 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Great

2021.07.27 | 21:59

1
Абе, значи и в Англия българите са ковид идиоти.

2021.07.28 | 10:47

6
то там е всякаква палач ниско образовани

2021.07.27 | 22:40

2
Саше, ковидидиот си ти, но това ще разбереш по-късно.
народен глас

2021.07.28 | 10:45

5
ха ха там е простолюдието надали ще разберат нещо все едно да обясняват на тия в нашите махали

2021.07.28 | 00:50

4
цар Фердинанд изпратил един шоп да учи английски при лорд Биконсфилд. Ако го научи, печели Форд. След 3 месеца Фердинанд получава телеграма: "Фердо, нечем ти Фордо, узни си шопо. подпис, лордо".

2021.07.28 | 00:39

3
хахаха, ковида ще проговори български.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини