ЕСПЧ отново осъди Полша във връзка с реформите на съдебните ѝ институции

  • 22 юли 2021 17:27

  • 661
  • 0
ЕСПЧ отново осъди Полша във връзка с реформите на съдебните ѝ институции
© Getty (архив)

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) осъди днес Полша за трети път в рамките на три месеца във връзка с реформите в съдебните ѝ институции, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

ЕСПЧ за пореден път неправомерното влияние на законодателната и изпълнителната власт в Полша върху съдебната. Делото, по което се произнесе ЕСПЧ днес, бе за състава на Дисциплинарната камара при Върховния съд, която беше отхвърлила искане на адвокат, който след това сезира ЕСПЧ. Дисциплинарната камара е една от двете нови камари, създадени в резултат на реформите в системата на правораздаването, въведени от консервативната националистическа партия "Право и справедливост".

ЕСПЧ иска от Полша да представи мотивация за по-строгите закони срещу абортите

Според магистратите от ЕСПЧ процедурата по назначаване на съдии, които са членове на тази Дисциплинарна камара, е била неправомерно повлияна от законодателната и изпълнителната власт.

Става дума за фундаментална нередност, която уронва легитимността на Дисциплинарната камара към Върховния съд на Полша, заключават магистратите. Дисциплинарната камара не е "трибунал, създаден със закон" по смисъла на Европейската конвенция за правата на човека, изтъкват съдиите.

В резултат Полша е осъдена да плати 15 хиляди евро на адвоката, сезирал ЕСПЧ за морални щети, сума, която е относително висока, като се има предвид практиката на ЕСПЧ.

На 14 юли Съдът на ЕС вече разпореди на Полша да прекрати незабавно дейността на тази Дисциплинарна камара.

ЕП настоява за разширяване на наблюдението над законността

Европейската комисия заплаши да поиска налагане на финансови санкции, ако Полша не вземе мерки до 16 август. Тази камара е резултат на преврат, извършен от действащата в Полша власт, написа днес в Туитър юристът Никола Ервьо, специалист по право на ЕС.

ЕСПЧ припомни също, че това дело е част от общо 38 искания, внесени между 2018 и 2021 г. относно различни аспекти на започналата през 2017 г. реорганизация на полската съдебна система.

През май ЕСПЧ вече осъди Полша за нередовното назначаване на един от съдиите в полския Конституционен съд и след това през юни - за уволняването, без мотиви, на други двама съдии.

Ситуацията с върховенството на закона в Полша накара Европейската комисия да започне процедура, известна като процедура по член 7 от договора за ЕС, която теоретично може доведе до лишаване на страната от право на глас в Европейския съвет. Тази процедура обаче в момента е спряна.

Валери Зайцев
661 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини