Виена въвежда платено паркиране в целия град

  • 22 юли 2021 16:17

  • 446
  • 0
Виена въвежда платено паркиране в целия град
© pixabay

От 1 март 2022 г. зоните за паркиране ще обхванат всички квартали на града, а в бъдеще виенчани ще трябва да отделят 10 евро на месец за винетен стикер, съобщи Бюрото за международни връзки на Община Виена в София, предава БТА.

Платеното паркиране ще е в сила в делнични дни от 9.00 до 22.00 часа и ще може да се използва максимум два часа. Около 200 000 души на ден идват на работа във Виена от съседните селища и много от тях паркират автомобилите си в сегашните части на града, където това е безплатно.

Опитът на Виена с платените зони показва, че въвеждането им означава повече места за паркиране, намаляване на автомобилния трафик и по-често използване на обществения транспорт, а това повишава качеството на живот в големия град. Само в западната част на Виена след въвеждането на платено паркиране дневният брой автомобили е намалял с 8000.

Средствата от таксите ще се влеят директно в изграждането на инфраструктурата на обществения транспорт, включително новата линия на метрото U2 / U5 - най-големият проект в града в борбата срещу климатичните промени. Ще бъде разширена и междуградската мрежа за обществен транспорт, за да стане по-удобно средство за придвижване. Докато две трети от хората, живеещи извън Виена, идват на работа в града с кола, то едва една трета от виенчани използват автомобила си за целта, а 70 процента избират обществения транспорт, колоезденето или ходенето пеша. През последните десет години броят на домакинствата във Виена, които не притежават лек автомобил, се е увеличил с една четвърт и сега е 47 процента, тоест 430 000 домакинства. Делът на жителите в австрийската столица, които имат карта за градския транспорт, също нараства от 40 на 52 процента и днес във Виена има повече притежатели на годишни карти за цялата градска мрежа за 365 евро, отколкото са регистрираните автомобили. Причината е много проста и това е удобството на обществения транспорт.

Виена въвежда платеното паркиране за първи път през 1959 г. в централния първи район, а през 1993 г. за този район са издадени първите винетни стикери. От 2019 г. мярката е в сила за 18 от общо 23 виенски района. От март 2022 г. с въвеждането на единна система за паркиране във всички райони ще важи плащането за краткосрочно паркиране, а така също и винетните стикери по местоживеене.

Борислава Борисова
446 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини