Рекорден брой мигранти прекосиха Ламанша за денонощие

  • 20 юли 2021 13:29

  • 1176
  • 0
 Рекорден брой мигранти прекосиха Ламанша за денонощие
© Getty Images

Най-малко 430 мигранти прекосиха вчера Ламанша на път за Обединеното кралство. Това сочат данни на британското вътрешно министерство, бележещи нов денонощен рекорд, докато парламентът проучва проект за по-строги мерки в системата за предоставяне на убежище, прилагана от Лондон, предадоха БТА и Франс прес.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1046

Предишният денонощен рекорд, от септември 2020 г., възлизаше на 416 мигранти, напомня британската осведомителна агенция Прес асосиейшън.

Според Би Би Си близо 8000 души с около 345 кораба са акостирали на английското крайбрежие от началото на годината въпреки обещанията на британското правителство да направи неизползваем този маршрут за миграция и неведнъж отправяните призиви към Франция да засили борбата срещу тези пътувания.

Според майор Дан О'Махоуни, който ръководи борбата с "нелегалната заплаха" в Ламанша, се проследява "неприемливо нарастване на прекосяванията на протока от малки корабчета вследствие на увеличението на нелегалната имиграция в Европа".
"Хората би трябвало да искат убежище в първата сигурна страна, където пристигат, и да не рискуват живота си с тези опасни плавания през (Ламанша). Продължаваме да преследваме престъпниците, които стоят зад тези незаконни пътувания", каза той, цитиран в комюнике на вътрешното министерство.

Междувременно британските депутати проучват тази седмица законопроект на вътрешната министърка Прити Пател за реформа в системата за предоставяне на убежище.

Представена от нея като "справедлива, но строга", но разкритикувана от правозащитни организации, реформата цели да обезсърчи нелегалната имиграция и предвижда да се третират по различен начин кандидатите за убежище според това дали са пристигнали в страната законно или не.

По време на дебати в долната камара Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в, бивша премиерка, а преди това била и вътрешен министър, се изказа негативно за идеята кандидате на убежище да бъдат изпращани в центрове извън кралството, докато се разглеждат молбите им.

Законопроектът предвижда да се увеличи от шест месеца на четири години затвор максималното наказание за мигранти, решили да влязат нелегално в страната, и на доживотен затвор - максималната присъда за трафиканти, възлизаща сега на 14 години.

Борислава Борисова
1176 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини