ЕК съди България заради търговския регистър

  • 15 юли 2021 14:04

  • 1051
  • 3
ЕК съди България заради търговския регистър
© GettyImiges

Европейската комисия ще предяви иск срещу България пред Съда на Европейския съюз за това, че все още не е свързала своя национален търговски регистър със Системата за взаимно свързване на търговските регистри (BRIS).

По този начин страната ни нарушава Директива (ЕС 2017/1132) относно някои аспекти на дружественото право.

България трябваше да свърже търговския си регистър с BRIS до 8 юни 2017 г. Повече от четири по-късно и въпреки многократните призиви от страна на ЕК обаче това все още не се е случило.

По тази причина нито една от функциите на BRIS не е налична по отношение на българските дружества - затруднено е получаването на съответната информация за българските фирми за гражданите, дружествата и специалистите от ЕС.

ЕК приканва България да подобри правилата за овладяване на опасностите при големи аварии

Без BRIS търговските регистри не могат да си сътрудничат и при презгранични сливания, в които участват български фирми, или при процедури, свързани с презгранични клонове на български дружества.

От ЕК посочват, че за предприятията, които извършват трансгранична дейност, е важно да имат лесен достъп до информация за дружествата, установени в различните страни членки.

BRIS улеснява достъпа на обществеността до информация за дружествата от ЕС и гарантира, че всички търговски регистри в ЕС могат да обменят информация помежду си по електронен път относно презгранични сливания и чуждестранни клонове.

Целта е да се повиши доверието в единния пазар чрез повишаване на прозрачността и предоставяне на актуална информация и да се намали ненужната тежест за дружествата.

Последвайте канала на

Калина Христова
1051 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
работим, работим, работим

2021.07.15 | 15:26

2
а се получи - лъжем, мажем, крадем

2021.07.15 | 16:23

3
Или прави монопол или го пази иам ще изкочат интересни факти

2021.07.15 | 14:26

1
Да видим сега раздадените бонуси за добре свършената работа

Добави коментар

Водещи новини