Първият локдаун в Испания беше обявен за противоконституционен

  • 15 юли 2021 06:23

  • 708
  • 4
Първият локдаун в Испания беше обявен за противоконституционен
© Pixabay

Конституционният съд на Испания постанови за противоконституционен локдауна, който беше въведен от правителството на Педро Санчес по време на първата вълна на коронавируса от март до юни 2020 година, предаде БНР. Решението бе взето след бурни дебати в продължение на няколко дни.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26649

Обсъждането на казуса по искане на крайнодясната партия Вокс започна още на 24 юни, но до последно конституционните съдии бяха разделени на две групи по 5 души. Везната наклони позицията на заместник-председателя на съда Мария Рока, която застана на страната на противниците на локдауна. 

Испания връща ковид мерките и полицейския час?

Крайното решение е, че строгите мерки, предприети от централното правителство, не са просто ограничения, а нарушаване на основните права на гражданите, залегнали в конституцията на страната. Според съдиите това ограничение не отговаря на правната рамка на официалния термин „състояние на тревога”. Те считат, че локдаунът е трябвало да бъде наложен като „извънредно положение”, а не „състояние на тревога” и затова правителството е нарушило конституцията. 

От кабинета на Санчес заявиха, че „уважават решението, въпреки че са изненадани” и продължават да считат, че указът на краля е „бил от съществено значение за спасяването на човешки животи”. Малко по-късно докладчикът по делото Педро Гонсалес-Тревиано още веднъж уточни, че не поставя под въпрос самите ограничителни мерки, а формулировката, под която са приложени.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26649

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
708 4

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 4

Добави коментар

2021.07.15 | 08:15

4
Организаторите на пландемията са престъпници, под лозунга "ние ви спасяваме", смятат, че всичко им е позволено. Не ви спасяват. Вероятно дори са съпричастни към убийство на милиони. Насилствената ваксинация прикрива истината и запазва състоянието в което сме натикани. Борете се, не е свършило.

2021.07.15 | 08:05

3
Чакаме и България. Първото затваряне, закона за извънредната обстановка, всички преки заповеди на здравен министър за мерки извън медицинските заведения, зелените сертификати, всичко това е неконституционно и нищожно. Всички произтичащи действия, от този произвол, са престъпни. Престъпниците трябва да бъдат съдени, жертвите и реабилитирани.
Тиквата - на разпит

2021.07.15 | 07:19

2
Заплашил заплашил свидетел на престъпленията му: "Като ядете месо вкъщи, гледайте на не е вашия мъж и баща".

2021.07.15 | 07:18

1
Съдете сега за пропуснати ползи и обезщетения тия коминтерни наричащи се днес глобалисти и зелени до дупка за тоя фарс целящ дресиране за нова диктатура по целия свят и фалшране на малък и среден бизнес за да са огромната част тотално зависими и без изход освен да се подчиняват безмълвно на терора. Трябва да си особено тъп за да вярваш че тия предизвикмали войни, диктатури, холокости и т.н. дъбития довули до смъртта на над 100000000 милиона директно и поне толкова косвено от глад и мизерия сега изведнъж много искат да ви спасят от вирус

Добави коментар

Водещи новини