Белгия: Година затвор за фалшиво удостоверение за изследване за COVID-19

  • 13 юли 2021 12:31

  • 882
  • 1
 Белгия: Година затвор  за фалшиво удостоверение за изследване за COVID-19
© Getty images (архив)

Съд в Брюксел наказа с година затвор пътник, представил на столичното летище фалшиво удостоверение за изследване за COVID-19, съобщиха местни медии, предаде БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Присъдата почива на самопризнанията на подсъдимия, че е купил за 30 евро фалшивия документ. На изхода на границата на 7 май проверяващите се усъмнили в истинността на удостоверението и направили проверка в посочената в документа лаборатория. Оказало се, че данните на пътника не присъстват в лабораторните регистри.

Белгийски медии съобщиха неведнъж, че в различни онлайн приложения се продават фалшиви удостоверения.

Злоупотребите бяха разпространени преди въвеждането на единното европейско електронно удостоверение от началото на юли, за което се твърди, че не подлежи на фалшификации.

Отпада изискването за карантина или PCR тест за влизане на българи в Кипър

В случая с осъдения белгиец се уточнява, че първоначално властите са му наложили глоба от 750 евро и са били готови с това да прекратят преписката. Той обаче отказал да плати глобата и не се явил на заседание на съда.

Това е втората подобна присъда в страната от края на април, като до средата на юни са били засечени 576 сходни злоупотреби, отбелязват медиите. В присъдата пише, че такова поведение представлява противообществена проява, както и че пандемията се разпространява по света заради пътуванията със самолет в чужбина.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
882 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.07.13 | 13:24

1
Да обжалва, фалшификат на фалшиво удостоверение на фалшив тест няма.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини