Нидерландският крал Вилем-Александър: Стрелбата по разследващия журналист е атака срещу демокрацията

  • 07 юли 2021 12:57

  • 957
  • 0
Нидерландският крал Вилем-Александър: Стрелбата по разследващия журналист е атака срещу демокрацията
© Getty images (архив)

Кралят на Нидерландия Вилем-Александър (на снимката) осъди днес стрелбата по известния разследващ журналист Петер Де Врийс, определяйки я като нападение срещу демокрацията, което силно го е потресло, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Де Врис беше прострелян снощи на улица в Амстердам и е настанен в болница с опасност за живота.

"Това е нападение срещу журналистиката, която е крайъгълен камък на нашето върховенство на закона", каза кралят пред репортери по време на държавно посещение в Германия. "А като такова то е нападение срещу нашия конституционен ред", заяви той.

Нидерландският кралски двор обикновено не коментира отделни инциденти, затова изказването на Вилем-Александър свидетелства за голямата популярност и значимост на Де Врийс.

Простреляха известен разследващ журналист в Амстердам

Нападението срещу журналиста предизвика възмущение в Европа.

"Това е престъпление срещу журналистиката и нападение срещу нашите ценности на демокрацията и върховенството на закона", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. "Ние непоколебимо ще продължим да защитаваме свободата на медиите", каза той.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви, че медиите са гръбнакът на демокрацията. "Нападенията срещу журналисти са нападения срещу всички нас", каза той.

Полицията съобщи, че трима заподозрени са задържани след нападението, включително евентуалният стрелец.

Валери Зайцев
957 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини