Гибралтар одобри на референдум промени в строгия закон за абортите

  • 26 юни 2021 08:17

  • 447
  • 1
Гибралтар одобри на референдум промени в строгия закон за абортите
© Pixabay

Гибралтарските избиратели подкрепиха законодателни промени, облекчаващи действащата забрана на абортите в британската територия, предаде Асошиейтед прес.

Привържениците на промените ликуваха и ръкопляскаха, когато снощи след полунощ официално лице обяви резултатите от референдума в Гибралтарския университет.

Салвадорка, осъдена на 30 години заради аборт, излезе на свобода

Отговорът "Да" събира мнозинство от 62 на сто от гласовете. По данни на властите общо подадени са 12 343 гласа, което прави избирателна активност от 53 процента.

Първият министър на Гибралтар Фабиан Пикардо, който ръководи правителството, заяви, че законът ще влезе в сила в 28-дневен срок.

В Гибралтар понастоящем абортите са незаконни, освен ако не са необходими за спасяване на живота на майката, и се наказват с максимална присъда доживотен затвор. Това е един от най-строгите закони в Европа за прекъсването на бременността.

На референдума, който беше отложен миналата година заради пандемията от КОВИД-19, избирателите бяха попитани дали са съгласни с решение на парламента от 2019 г. в закона за абортите да бъдат предвидени изключения на основание здравословни причини.

Според законопроекта, сега одобрен, бременността ще може да бъде прекъсвана до 12-тата седмица, ако лекарите преценят, че има опасност за физическото или психичното здраве на жената или че има опасност от фатална аномалия на плода.

Гибралтар е ивица британска земя в южния край на Испания. Много местни живеят и работят от другата страна на границата. В Испания абортът е позволен по желание до 14-тата седмица от бременността.

Нови протести срещу почти пълната забрана на абортите в Полша

Повечето политически партии подкрепиха гласуването с "Да" на референдума. Лидерите на двете партии в управляващата коалиция в Гибралтар, Гибралтарската социалистическа лейбъристка партия и Гибралтарската либерална партия, както и партия "Заедно, Гибралтар!" призоваха избирателите да подкрепят промяната. Лидерът на основната опозиционна сила Гибралтарската социалдемократическа партия се противопостави на предложените изменения.

Около 80 процента от гибралтарците са католици, а епископът на Гибралтар се обяви против предложените промени. Гибралтарското движение за живот (Gibraltar Pro-Life Movement) заяви, че законовите промени са равносилни на въвеждане на възможност за аборт по желание, защото с постановката за психичното здраве може да се злоупотребява.

Агитиращите в полза на организацията "Гибралтар за "Да" (Gibraltar for Yes) казаха, че в системата на общественото здравеопазване в Гибралтар жените трябва да имат правото да решават за прекратяване на бременността си, предаде БТА.

Радина Лазарова
447 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Идиот Новини.бг

2021.06.26 | 08:26

1
нарича тук протестиращите "лумпени", Радев "тъпа фуражка" и "зелен чорап", а спец-службите "простаци".

Добави коментар

Водещи новини