Зеленски не изключи Украйна да се „огради“ със стена от Донбас

  • 25 юни 2021 13:08

  • 809
  • 3
Зеленски не изключи Украйна да се „огради“ със стена от Донбас
© Getty Images

В обширно интервю за изданието „Главред“ държавният глава на Украйна Владимир Зеленски заяви, че ако Киев не успее да постигне компромис „при разрешаването на руско-украинския конфликт в Донбас“, тогава страната ще бъде принудена да се огради от региона със стена и този въпрос ще бъде решен на референдум. Съгласно думите му, проблемът е сложен и всеки трябва да има разбирането, че конфликтът в Донбас може да се проточи дълги години.

По думите на Зеленски Минските споразумения са „едва живи“ и е необходим нов дневен ред за разрешаване на ситуацията в Донбас. „Това, което беше подписано през 2015 г., мисля, че е едва живо... Това е единственият документ и не е необходимо да го затваряме, но трябва да отворим друг дневен ред. Вярвам, че срещата ми с президента на Русия и срещата ми с президента на САЩ могат да предоставят различен дневен ред при решаването на тези въпроси. Поне трябва да опитаме“, призова украинският президент.

Украйна продължи с още три години санкции срещу руски банки

Той добави, че ако Киев не успее да постигне компромис „при разрешаването на руско-украинския конфликт в Донбас“, тогава Украйна ще бъде принудена да изгради стена с Донбас и този труден за страната въпрос ще бъде решен на референдум.

Зеленски отбеляза, че Киев може да премине към сценария с изграждането на стената, ако държавата не успее да договори със САЩ и Русия нови споразумения за Донбас.„Ако не успеем в някакви алтернативни споразумения със САЩ, с Русия, отделно с Европа и паралелно в норманския формат... Ако всичко това се провали, тогава хората в Украйна ще гласуват за стената“, обясни той.


Държавният глава добави още, че въпросът за изграждането на стена е труден и не е популистки, а ако се стигне до подобен сценарий, то той ще е резултат от проточилия се с години конфликт, предаде "Фокус".

Novini.bg
809 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
гринго

2021.06.25 | 13:54

3
гринго, изгонете американската агентура от украйна и ще започнете да се оправяте. проблемите ви идват от съветниците. не от руснаците. съветниците ви имат интерес да се избиете до крак.
братчет

2021.06.25 | 13:28

2
братчет, бегай в канал 95. там беше забавен. сега си смешен.
нема лошо

2021.06.25 | 13:27

1
по-бързо, че война не е решение

Добави коментар

Водещи новини