Меркел обобщи дебата между евролидерите за Русия: Беше много подробна и трудна дискусия

  • 25 юни 2021 10:03

  • 399
  • 1
Меркел обобщи дебата между евролидерите за Русия: Беше много подробна и трудна дискусия
© Getty Images

Държавните и правителствени лидери на държавите от Европейския съюз не успяха да постигнат споразумение за провеждане на съвместна среща на върха с Русия. Това потвърди канцлерът на ФРГ Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се в петък след първия ден на срещата на върха на страните от Общността, предава Reuters.

„Беше много подробна и трудна дискусия. За пореден път решихме при какви условия сме готови да работим и да си сътрудничим по-тясно с Русия. Днес не е постигнато споразумение за спешна среща“, потвърди Меркел.

В четвъртък Европейската външна служба потвърди, че възможността за провеждане на среща на върха между Брюксел и Москва по инициатива на Германия и Франция ще бъде обсъдена на съвета, но отказа да коментира това инициатива до края на срещата. Пресслужбата на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел отбеляза, че „след стратегическата дискусия за Русия на срещата на върха на ЕС трябва да бъдат разработени допълнителни препоръки относно прилагането на политиката на ЕС спрямо Руската федерация“. По-късно самият Борел при пристигането си в Брюксел обяви, че ще бъде разгледана възможността за среща на върха Русия-ЕС, предаде "Фокус".

Меркел: ЕС трябва да търси "пряк контакт" с Москва и Путин

В навечерието на юнския съвет – последен преди летните ваканции, британският вестник The Financial Times, позовавайки се на дипломатически източници, съобщи, че Меркел е предложила да покани руския президент Владимир Путин на среща с лидерите на страните от ЕС. Според вестника инициативата е била подкрепена от Макрон.

Novini.bg
399 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
повторение

2021.06.25 | 13:43

1
не благодаря

Добави коментар

Водещи новини