Британско разследване уличи службите за сигурност в тежки нарушения при атентатa в Манчестър през 2017 г.

  • 18 юни 2021 06:28

  • 660
  • 1
Британско разследване уличи службите за сигурност в тежки нарушения при атентатa в Манчестър през 2017 г.
© Getty Images/Guliver (архив)

Британско обществено разследване обвини днес службите за сигурност в "тежки нарушения" и "сериозни пропуски" във връзка с джихадисткия атентат в Манчестър през 2017 г., при който загинаха 22-ма души. Според разследването службите е трябвало да идентифицират по-рано извършителя на атентата, предаде Франс прес.

На 22 май 2017 г. 22-годишният британец от либийски произход Салман Абеди задейства бомба на изхода на зала "Манчестър Арена" след концерт на попзвездата Ариана Гранде. Загинаха седем деца и петнадесет възрастни, а ранените бяха около сто.

Дадоха 24 доживотни присъди на атентатора от Манчестър

"На 22 май 2017 г. Салман Абеди е трябвало да бъде идентифициран като заплаха от отговарящите за сигурността в залата, които е трябвало бързо да се намесят", заключава в доклада си ръководителят на общественото разследване Джон Сондърс.

"Ако това беше станало, Салман Абеди несъмнено пак щеше да задейства взривното устройство, но по всяка вероятност загиналите и ранените щяха да са по-малко", каза Сондърс, припомняйки, че само един от 22-та души, изгубили живота си, вече бил излязъл от залата 15 минути преди атентата.

Атентаторът от Манчестър е пристигнал на Острова с кораб на британския ВМФ

Разследването смята, че главна отговорност за трагедията носят операторът на залата - компания Ес Ем Джи (SMG), охранителната им фирма "Шоусек" (Showsec) и британската транспортна полиция, която патрулирала в зоната край жп гара Манчестър Виктория. Според разследването те са пропуснали няколко възможности да задържат убиеца и е трябвало да попречат или сведат до минимум унищожителните последици от атентата, но не са успели да го направят.

Във фоайето на "Манчестър Арена", където избухна бомбата, е трябвало да има представител на транспортна полиция, но на практика там нямало никой от тази служба.

Охранител от "Шоусек", който тогава бил 18-годишен, каза пред анкетната комисия, че имал "лошо предчувствие", когато видял Абеди пет минути преди атентата, но не го доближил, за да не го обвинят в расистко отношение. Той все пак се опитал да се обади в контролната зала по радиостанцията, но не успял.

Наред с това човек от публиката подал сигнал до охраната за атентатора около 15 минути преди експлозията, предаде БТА.

Братът на Салман Абеди - Хашем - миналата година беше осъден на доживотен затвор по обвинение, че е изиграл ключова роля в атентата. Най-младата жертва бе дете на едва осем години.

Радина Лазарова
660 1

Коментари 1

Добави коментар
смях...

2021.06.18 | 07:45

1
Какви тежки нарушения бе?? нали джихадистите са техни хора и на ЦРУ,всичко става с тяхно одобрение и финансиране ! 2001 Търговските кули в Ню Йорк ,вярва ли някой ,че маймуните от Афганистан са управлявали самолетите? Осама е бил агент на ЦРУ,Алкайда е създадени от ЦРУ...

Добави коментар

Водещи новини