ИКЕА - Франция е глобена с 1 млн. евро за шпиониране на служители

  • 15 юни 2021 13:47

  • 538
  • 0
ИКЕА - Франция е глобена с 1 млн. евро за шпиониране на служители
© Getty Images

Френски съд призна френската дъщерна компания на шведския мебелен гигант ИКЕА за виновна за създаването на сложна система за незаконно шпиониране на стотици служители и кандидати за работа от 2009 до 2012 г., съобщи БНР.

Френското звено на компанията е глобено с един милион евро, а на един от бившите ѝ изпълнителни директори е наложена условна присъда от две години, съобщи „Гардиън“. Френската дъщерна компания на Ikea е обвинявана, че управлява сложна система за шпиониране на служители и кандидати за работа, използвайки частни детективи и полицаи.

Няколко от бившите ѝ ръководители биха могли да бъдат изправени пред  съда. Разследващи публикации на Le Canard Enchaîné и Mediapart разкриха схемата за наблюдение през 2012 г., а магистратите започнаха разследване, след като синдикатът Force Ouvrière подаде правна жалба.

Прокурорите казват, че Ikea France е създала „шпионска система“ във всичките ѝ френски клонове, събирайки информация за личния живот на стотици съществуващи и бъдещи служители, включително поверителна информация за съдимост. След разкритията компанията уволни четирима ръководители, но Ikea France, в която работят 10 000 души, все още е изправена пред глоба до 3,75 милиона евро.

Каква роля имат синовете на Ингвар Кампрад в IKEA след смъртта му

Между 15-те души, които са изправени пред съда, са бивши мениджъри на магазини и изпълнителни директори като бившия изпълнителен директор Стефан Вановербеке и неговия предшественик Жан-Луи Байо. Байо, шеф на Ikea France между 1996 и 2002 г., е глобен с 50 000 евро, след като е признат за виновен за „получаване на лични данни с измамни средства“. Той бе освободен от някои други обвинения, включително за нарушаване на професионална тайна. Адвокатът му Франсоа Сен Пиер заяви пред АФП, че Байо е "шокиран" от присъдата и обмисля обжалване. Групата включва и четирима полицаи, обвинени в предаване на поверителна информация.

Обвиненията включват незаконно събиране на лична информация, получаване на незаконно събрана лична информация и нарушаване на професионалната поверителност, като някои от тях са с максимален затвор от 10 години.

В основата на системата предполагаемо стои Жан-Франсоа Пари, бившият директор на Ikea France по управление на риска. Прокурорите казват, че той редовно е изпращал списъци с имена на частни следователи, общата годишна сметка за което може да достигне до 600 000 евро, според съдебни документи.

IKEA е скрила данъци за €1 млрд. и ядоса ЕК

Съдът разследва практиките на Ikea между 2009 и 2012 г., но прокурорите твърдят, че са започнали близо десетилетие по-рано.

Сред целите е служител в Бордо, „който преди е бил модел за подражание, но изведнъж е станал протестиращ“, се казва в имейл, изпратен от Париж. В друг случай Париж е искал да разбере как служител може да си позволи да кара чисто нов кабриолет BMW. Такива съобщения обикновено отивали при Жан-Пиер Фурсес, шефът на компанията за наблюдение Eirpace. След това той е изпращал поверителната информация на Париж, която според прокурорите е получавал от полицейската база данни STIC с помощта на четирима служители.

Представител на синдиката „Адел Амар“, който беше сред общо 120-те ищци, заяви, че е „доволен“ от резултата от процеса, но нарече наказанията „прекалено снизходителни“. Емануел Дауд, адвокат на Ikea France, призна: „Каквото и да постанови съдът, компанията вече е наказана много строго по отношение на репутацията си“, каза той. Основана през 1943 г., шведската мултинационална компания Ikea за сглобяване мебели и аксесоари, продава продуктите си в около 400 магазина по целия свят.

Novini.bg
538 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини