ЕС утвърди цифровия сертификат за ковид, което ще облекчи пътуванията в съюза

  • 14 юни 2021 19:48

  • 1686
  • 5
ЕС утвърди цифровия сертификат за ковид, което ще облекчи пътуванията в съюза
© Pixabay

Председателите на трите главни институции на Европейския съюз - Европейския парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия - присъстваха днес на официалното подписване на Регламента за цифровия сертификат на ЕС за COVID-19. С това от 1 юли той влиза в сила в целия съюз, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32382

Документът ще удостоверява, че човек е ваксиниран, прекарал е коронавируса или е с отрицателен резултат на тест за вируса.

Вижте правилата за влизане в най-предпочитаните от българите държави

Всички 27 държави членки на ЕС се очаква да признават удостоверенията, които другите страни ще издават, което ще облекчи значително пътуванията в съюза с население от 450 милиона души в момент, когато започва сезонът на летните отпуски. Какви права ще дава сертификатът ще зависи от отделните страни, но много правителства вече казаха, че ще отпаднат изискванията за карантина и тестване за ваксинираните лица.

Някои страни от ЕС като Германия започнаха да издават удостоверенията още преди окончателното одобрение от Брюксел. Паспортът ще представлява кюар (QR) код, който ще се съдържа на смартфон или хартиен носител. Очаква се полза от него да имат милиони европейци.

Над 50 процента от пълнолетното население на ЕС е ваксинирано с поне една доза от ваксина срещу COVID-19, а 27 на сто е изцяло имунизирано, по данни на Европейския център за контрол и профилактика на болестите. Цифровата схема може по-нататък да бъде разширена така, че да включва и нечленуващи в ЕС страни - като САЩ и Великобритания - стига да е налична съответната документация.

"Тази Европа, която всички ние познаваме и която всички ние искаме да се върне, е Европа без граници. Европейският сертификат ще позволи на гражданите отново да се радват на най-осезаемото и ценено сред европейските права - правото на свободно движение", заявиха в съвместна декларация след подписването председателят Европейския парламент Давид СасолиДавид Сасоли63-годишният италианец Давид Сасоли е новият председател на Европейския парламент. Той е бивш, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е и ротационният председател на Съвета на ЕС Антониу Коща.

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1686 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2021.06.14 | 20:32

1
Защо сте ограничили права на хората и после им казвате че искате да се върнели,ами не ги ограничавайте за да нямате проблеми.
Дедо Пене

2021.06.14 | 21:03

2
АЗ ГО ИМАМ ВЕЧЕ ОТ 10 ДНИ!!! ТЕЗИ ОТ ЕС КЪСНО ПАЛЯТ МОТОРА И ПИЛЕТО ИЗЛЕТЯ!!! ТОЛКОВА МУДНА АДМИНИСТРАЦИЯ НЯМА И В АФРИКА.!!! ХРАН.ТУТИМ БАВНО РАЗВИВАЩИ БЮРО.КРАТИ!!!

2021.06.14 | 22:59

4
Бегай да харчиш пенсията в Амстердам, преди да си се гътнал.

2021.06.14 | 22:55

3
Чипираните роби са свободни в тясната си клетка.

2021.06.14 | 23:06

5
Дойде свободата, дойде демокрацията, светъл ден е днес, празнувайте роби на страха. Нов нашийник ви сложи господаря.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини