Има ли опасност българи да бъдат депортирани от Великобритания?

  • 13 юни 2021 10:27

  • 2849
  • 3
Има ли опасност българи да бъдат депортирани от Великобритания?
© gettyimages

Наши сънародници във Великобритания са заплашени с депортиране, тъй като не са успели да получат разрешително за оставане в страната след Брекзит.

Много нямат и валидни български документи.

В края на юни изтича срокът, даден на европейските граждани във Великобритания да кандидатстват за статут на уседналост в страната. Тези, които не успеят да го направят, губят право на работа, образование, здравеопазване, социални грижи и от тях се очаква да напуснат Обединеното кралство. Ако не го сторят доброволно, ги заплашва депортация, съобщава Нова телевизия.

МВнР откри изнесени визови центрове в 4 града във Великобритания

В това положение са около 15 000 български граждани, чиито молби за статут са отхвърлени. Вероятно броят им ще стане още по-голям до юли, тъй като доста сънародници съобщават, че имат затруднения да представят изисквани от британските власти доказателства, включително валидни български паспорти.

Посолството ни в Лондон е затрупано с молби за нови документи за самоличност. Пред него всеки ден има опашка и се чака с месеци за получаване на услуга.Българският посланик в Лондон Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май казва, че полагат усилия да помогнат на всички, но е трудно, тъй като 10 служители в консулската служба трябва да предоставят всякакви услуги на над 200 хиляди души.

На 19 и 20 юни консулската служба в Лондон ще изнесе работата си в Шотландия, където около 200 души вече са се записали за смяна на документи. От сега е ясно, че и това няма да реши проблемите на увеличилата се сериозно през последните години българска общност на Острова.

По данни на британските власти близо 260 000 сънародници вече са получили статут на уседналост във Великобритания, който се дава на европейци, трайно установили се в страната.

Мая Йорданова
2849 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.06.13 | 13:46

3
ужас, манго се завръща на родна земя
БХК

2021.06.13 | 13:21

2
Да, мангали, точно като те6е.
Васо Сръбския

2021.06.13 | 10:49

1
Мангали сър?!?

Добави коментар

Водещи новини