Външният министър на Полша предупреди САЩ да не поставят Германия на първо място

  • 11 юни 2021 13:29

  • 533
  • 0
Външният министър на Полша предупреди САЩ да не поставят Германия на първо място
© Getty images

Американският президент Джо Байдън отдава приоритет на Германия като партньор на САЩ в Европа, заяви полският външен министър Збигнев Рау, цитиран от ДПА.

"Байдън приравнява Европа с Германия", каза Рау в интервю за в. "Жечпосполита". Според министъра обаче проблемът е, че Германия е "пожертвала ценностите и свързаните със сигурността интереси на свободния свят заради сътрудничество с Русия" за спорния газопровод "Северен поток-2".

Правителството на Байдън обяви в края на май, че ще се въздържи от налагане на санкции на компанията, отговаряща за газопровода, отчасти поради съображения, свързани с отношенията с Германия. Полското правителство отдавна се противопоставя на тръбопровода, страхувайки се, че той може да засили зависимостта на Европа от руските газови доставки и да постави под натиск транзитните държави, които в бъдеще ще имат по-малко възможности за влияние върху Москва.

Рау се оплака, че нито Полша, нито съседните страни са били включени в решението на американското правителство. "Американските съюзници не намериха време за консултации с региона, който е най-силно засегнат от последиците от това решение", заяви той.

ЕК: Полша не може да оспорва върховенството на правото на ЕС над националното законодателство

Рау разкритикува Байдън за решението му да не се срещне с източноевропейските лидери при първото си пътуване в чужбина, посочва Ройтерс. Осемдневната обиколка на американския президент в Европа включва участие в срещата на върха на Г-7 в Англия, разговори в Брюксел с лидерите на Европейския съюз и НАТО и среща с руския президент Владимир Путин в Женева.

"За съжаление, пристигащата в Европа американска делегация, оглавявана от президента Джо Байдън, е толкова заета с неговата среща с президента Путин, че не намери време да организира срещи със съюзниците от източния фланг", каза Рау.

Последвайте канала на

Novini.bg
533 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини