Евродепутатите поискаха строг отговор на случая с конфликта на интереси на чешкия премиер

  • 10 юни 2021 21:12

  • 609
  • 2
 Евродепутатите поискаха строг отговор на случая с конфликта на интереси на чешкия премиер
© Getty Images/Guliver

Евродепутатите поискаха днес Европейският съюз да даде строг отговор по случая с конфликта на интереси на чешкия премиер Андрей Бабиш, облагодетелствал се от субсидии за своя компания според одит на Брюксел, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Европейският парламент прие с 505 гласа "за" резолюция, в която настоява Европейската комисия "да установи нарушенията на принципите правовата държава (в Чешката република) и в случай на потвърждение, да задейства своевременно механизма, свързан с условието за защита на бюджета на Съюза".

Това е уникален европейски механизъм, който обвързва отпускането на еврофондове с правовата държава, отбелязва АФП.

30 евродепутати гласуваха срещу текста, а 155, много от които от либералната група "Обнови Европа", както и от крайнодясната "Идентичност и демокрация", се въздържаха.

Очакваме ЕК да действа ясно, за да отстрани последиците от минали случаи и да попречи на бъдещи чешки министри да упражняват влияние върху разпределянето на еврофондове за компании, собственост на членове на семейството им или на тях самите, заяви германска консервативна евродепутатка Моника Холмайер, която беше докладчик по случая.

Чешкият премиер популист Бабиш, натрупал сам състоянието си, е петият най-богат човек в Чешката република, като собственик на холдинга Агроферт (Agrofert). Компанията има дейност в областта на селското стопанство, химическата промишленост и медиите.

През април доклад на ЕК посочи, че като политик, останал собственик холдинг, Бабиш е получил субсидии, което е конфликт на интереси. Чешкият премиер отрича да е извършил нарушения.

Евродепутатите изразиха загриженост и от "упражнения политически натиск" върху чешките медии и съдебна система. Те настояха Агроферт да възстанови всички получени субсидии и да не бъде финансирана от ЕС, докато въпросът с този конфликт на интереси не бъде "напълно разрешен".

Чешкият премиер обвини ЕП в намеса във вътрешните работи на страната му

Чешкото правителство не би трябвало повече да участва в процесите по вземане на решения в ЕС, които биха могли да засегнат интересите на Агроферт, особено обсъжданията за общата селскостопанска политика, тъй като Бабиш има личен икономически интерес, посочва Европейският парламент.

Чешкият премиер разкритикува резолюцията, осъждайки, според него, продължаващата намеса на Европарламента във вътрешните работи на страната му.

Все така отричайки какъвто и да било конфликт на интереси, Бабиш обвини ЕП "в опит да повлияе върху парламентарните избори", планирани за октомври в Чехия.

В изявление групата Агроферт омаловажи резолюцията, която нарече "политическа декларация без правна тежест".

Случаят с Андрей Бабиш е предаден на новата Европейска прокуратура, натоварена да се бори срещу измамите, съобщи преди седмица прокурорът на Прага.

Novini.bg
609 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Nicolebnpza

2021.06.11 | 17:10

2
М­­л­а­д­­­а­­ ­м­­­о­­­к­р­­­а­­­ ­­­у­­­ч­­е­­н­­­и­­ч­­к­а­ ­­ч­у­к­­а­ ­ ­­W­­ ­­­W­­ ­­­W­ ­­­.­­­ ­­B­­­ ­G­­ ­­1­­ ­7­­ ­.­­­ ­C­ ­­L­­­ ­­­U­­­ ­B
Christyhbjwa

2021.06.11 | 11:06

1
М­­­л­­а­­д­а­­­ ­­­м­­­о­к­р­а­ ­­­у­ч­е­­н­и­­­ч­­к­­а­ ­­ч­у­­­к­­а­ ­ ­­W­­ ­­W­ ­­­W­­ ­.­ ­B­­ ­­G­ ­­1­­ ­­7­ ­­­.­­­ ­C­ ­L­­ ­­U­­ ­­­B

Добави коментар

Водещи новини