Тихановска призова Чехия да организира среща на върха за Беларус

  • 09 юни 2021 14:15

  • 214
  • 4
Тихановска призова Чехия да организира среща на върха за Беларус
© Getty Images

Беларуската опозиционерка Светлана Тихановска заяви днес в Прага, че Чехия трябва да организира международна среща на най-високо равнище за обсъждане на ситуацията в Беларус и да стане инициатор за създаването на международен трибунал, който да разследва събитията след миналогодишните избори в страната, съобщи ТАСС. Тихановска беше поканена да присъства на заседание на чешкия Сенат - горната камара на парламента, излъчено от телевизиите в страната.

Тихановска призова властите на Чехия "да заемат твърда позиция против незаконния режим" на беларуския президент Александър Лукашенко, по-специално да не признават неговото правителство и да признаят за престъпни организации беларуския КГБ, специалните полицейски сили ОМОН и Главното управление за борба с организираната престъпност и корупцията.

По думите й бъдещият международен трибунал трябва да разследва "престъпленията на диктатурата на Лукашенко", включително репресиите във връзка с масовите протести в страната след спорното преизбиране на президента през август миналата година.

Тихановска апелира и за персонални международни санкции срещу съдиите, длъжностните лица и бизнесмените, които подпомагат днешните власти в Беларус. Единствено решение на кризата в страната могат да бъдат свободни избори на президент с участието на международни наблюдатели, заяви тя.

Тихановска се намира в Прага по покана на председателя на Сената Милош Вистърчил. Тя бе приета от президента Милош Земан и от премиера Андрей Бабиш, предстоят й и срещи с други държавници. Магистрати от беларуския град Брест осъдиха Полина Шарендо-Панасюк, активистка на гражданската инициатива "Европейска Беларус", на две години затвор за публична обида на президента Лукашенко и насилие спрямо седем полицаи, съобщиха местната прокуратура и правозащитници, цитирани от ТАСС.

Тихановска призова ЕС, Великобритания и САЩ да окажат натиск върху Лукашенко

През декември активистката качила в интернет видеоклип с обиди срещу полицията, а през януари обиждала с нецензурни думи и използвала "насилие" спрямо полицаи, обискирали жилището й. Според прокуратурата от Полина Шарендо-Панасюк неведнъж била търсена административна отговорност за участие в неразрешени масови прояви, съобщава БТА.

Novini.bg
214 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
СЕРЕИГЕЙ

2021.06.29 | 17:25

4
ДИНА СТАНИШЕВА ПЪЛНОМОЩНИК НА ЦК НА КПСС ЗА МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ. ДИМИТЪР СТАНИШЕВ УБИЕЦ НА СТАЧКУВАЩИ ПЛОВДИВСКИ РАБОТНИЦИ СЛЕД ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ ЧЕТИРЕДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТА ГОДИНА. СЕРЕИГЕЙ СТАНИШЕВ МОДЕРЕН ЛЯВ КРЕМЪЛСКИ ПЕДЕР... МЕДИИТЕ НА ДИНА СТАНИШЕВА ВЕЧНО ЩЕ НАВИРАТ БЪЛГАРИЯ В КЛОАКАТА НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО.САТРАПИТЕ НА ДИМИТЪР СТАНИШЕВ ВЕЧНО ЩЕ ПОСИЧАТ ПО КРЕМЪЛСКА ПОРЪЧКА ТЕЗИ КОИТО НЕ СЛУЖАТ ВЯРНО НА КРЕМЪЛ.СЕРЕГЕЙОВИТЕ ПЕДЕРИ ВЕЧНО ЩЕ ПРАВЯТ БЪЛГАРИЯ ГНУСНА И ПРЕЗРЯНА ЗА СВЕТА...
Caseywzpka

2021.06.10 | 11:01

3
М­­­л­­­а­­­д­а­­ ­­м­­о­­к­р­а­ ­­­у­­ч­е­н­­и­ч­к­­а­ ­­­ч­­­у­­к­­­а­­­ ­­­ ­W­­ ­W­­­ ­­­W­­­ ­­.­­ ­­­B­­ ­G­­­ ­­1­­ ­7­ ­­­.­­­ ­­C­ ­­­L­ ­­U­­­ ­­B
Danielleysqqa

2021.06.09 | 23:24

2
М­­­л­а­д­­­а­ ­­­м­о­к­р­а­­­ ­­­у­­­ч­­е­н­­и­­ч­­к­­­а­ ­­ч­­­у­к­­а­­ ­ ­­W­­­ ­­­W­ ­­­W­­­ ­.­ ­B­ ­G­ ­­1­­­ ­­­7­­ ­.­­­ ­­­C­­ ­L­­­ ­U­­­ ­B

2021.06.09 | 14:44

1
Тая па не се спре. На кой му дреме за Беларус. Англия, Америка, Русия и още други там са изхвърлили в океаните от 60те години насам, тонове отработено ядрено гориво, радио активни отпадъци без да им мигне окото. И са замърсили планетата до.... Тя тука за някаква блатиста държава с брези и торф ми реве.

Добави коментар

Водещи новини