Германия настоява Украйна да остане транзитна страна за газа въпреки "Северен поток 2"

  • 06 юни 2021 21:49

  • 761
  • 2
Германия настоява Украйна да остане транзитна страна за газа въпреки "Северен поток 2"
© Pixabay

Германия заяви, че Украйна трябва да продължи да бъде транзитна страна за руския газ и след въвеждането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2", предаде Ройтерс.

По-рано президентът на Русия Владимир Путин каза, че това ще зависи от, по думите му, добросъвестното отношение на Киев към Москва.
"Зa германското правителство е важно Украйна да продължи да бъде транзитна страна дори и след "Северен поток 2". Германия очаква Русия да спазва съществуващо междуправителствено споразумение, с което се задължава да транзитира газ през Украйна, заяви германският правителствен говорител Щефен Зайберт, цитиран от "Франкфуртер алгемайне".

"Със своето споразумение за транзит, договорено отчасти от ЕС и Германия, Русия и Украйна създадоха рамката за това. Очакваме това споразумение да се спазва", каза още Зайберт.

В петък Путин каза, че ролята на Украйна на транзитна страна няма да бъде гарантирана, след като газопроводът "Северен поток 2", свързващ Русия и Германия, бъде завършен.

Германия подкрепи проекта на фона на яростна съпротива от страна на САЩ и много европейски държави, които казват, че той ще лиши Украйна от изключително важен лост за влияние спрямо Русия. Тя обаче винаги е настоявала, че Украйна трябва да продължи да бъде транзитна страна, отбелязва Ройтерс.

Високопоставени представители на Германия и САЩ обсъждат газопровода "Северен поток -2"

Договорът между Москва и Киев за преноса на газ изтича през 2024 г., но може да бъде продължен.
Други представители на управляващата коалиция в Германия обаче бяха по-критични от Зайберт.
Нилс Шмид, външнополитически говорител на Германската социалдемократическа партия, заяви, че коментарите на Путин "не са полезни, а дразнят".

Опозиционни партии, включително Зелените, които са на второ място в социологическите проучвания преди парламентарните избори в Германия през септември, от своя страна призовават за отказ от проекта.

Последвайте канала на

Novini.bg
761 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Nancyqmrfa

2021.06.07 | 15:46

2
М­­­л­­а­д­­­а­ ­м­­­о­к­­р­­а­­­ ­­у­­ч­­е­­н­и­ч­­­к­­а­­ ­ч­у­­­к­а­­ ­­ ­W­­ ­­­W­ ­­­W­­ ­.­­­ ­­­B­­­ ­­G­ ­1­ ­­­7­­­ ­.­ ­­C­­­ ­­L­­­ ­­U­­ ­B
Sandraealha

2021.06.07 | 13:29

1
М­­л­­­а­­­д­а­­­ ­­­м­­­о­к­­р­а­ ­­у­­­ч­­­е­­­н­­и­ч­­к­­а­­ ­ч­­­у­к­­­а­­ ­­­ ­W­­ ­W­­ ­­W­­­ ­­­.­­ ­B­ ­­­G­­­ ­1­­ ­­­7­­ ­­.­­ ­­C­­­ ­­­L­­ ­U­­­ ­­­B

Добави коментар

Водещи новини