Шотландия иска удължаване срока на статут на уседналост за граждани от ЕС

  • 30 май 2021 07:54

  • 1039
  • 6
Шотландия иска удължаване срока на статут на уседналост за граждани от ЕС
© Pixabay

Шотландия призова британското Министерство на вътрешните работи да удължи крайния срок за получаване на статут на уседналост за гражданите от ЕС. Хиляди са застрашени да загубят правата си на Острова след 30 юни в резултат на забавяне на обработването на документите им, информира БНР.

Само месец преди изтичането на крайния срок шотландският министър за Европа Джени Гилрут призова Хоум офис да удължи крайния срок на схемата за уседнал статут, защото хиляди лица, имащи право да го получат в Шотландия, още не са кандидатствали. А това означава, че „животът им ще бъде преобърнат с главата надолу“, както се изрази Гилрут, ако не спазят срока.

Медия: Изборният резултат в Шотландия едва ли ще ускори произвеждането на втори референдум за независимост

Джени Гилрут отправи този призив след много съобщения, че има големи забавяния при обработката на молбите. По последни данни за статут на уседналост са подадени 5,4 милиона молби, от които 4,9 милиона са удовлетворени.

Гилрут посочи, че рисковете са съвсем реални, защото ако гражданите от ЕС нямат този статут, те няма да могат да работят, да учат, да получават помощи, да карат колите си или да си откриват банкови сметки. Въпреки че правителството обеща да проявява голямо разбиране в случая със заявленията, от Министерството на жилищното настаняване, общностите и местното управление заявиха, че хората, които не са успели да получат уседнал статут, незабавно след 30 юни губят правото си на помощи за бездомни. От Министерството на здравеопазването пък посочиха, че те ще трябва да плащат за всяко лечение, което не е спешно.   

Novini.bg
1039 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
XXX

2021.05.30 | 17:39

6
САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО МОЖЕ ДА НИ СПАСИ ОТ ЛЪЖИТЕ КОРУПЦИЯТА РЕКЕТА И КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ И О.П САМО ТЕ ПРЕДЛАГАТ ИСТИНСКА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЯХ АКО ИСКАТЕ БОРБА СЪС МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ И ФАШИСТИТЕ ОТ О.П И ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ЕДИН ШОУ МЕН ЩЕ РЕШИ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ
FARAON - GOD

2021.05.30 | 08:49

5
ЛЮБОПИТНО МИ Е, ДАЛИ ОЦЕНЯВАТЕ ФАКТА, ЧЕ НЯМА ДА СТЕ ЧАСТ ОТ ПАРТИТО, КОЕТО СЪМ ИМ СПРЕТНАЛ НА МАЙ МИТЕ :)
ФАРАОН

2021.05.30 | 08:44

4
МММ АЙ МУНИ, ЩЕ ВИ РАЗ БББ ИЕМ, БЕ! :)
ФАРАОН

2021.05.30 | 08:30

3
ЕДНО ВРЕМЕ ШОТЛАНДЦИТЕ СА ИЗВОЗВАНИ КЪМ КАНАДА ЗА ДА ОПРАВЯТ ГЕНА НА МЕСТНИТЕ. МИСЛЯ, ЧЕ И СЕГА, ЩЕ СЕ СПРАВЯТ :)
FARAON

2021.05.30 | 08:26

2
ВИЖ ТАМ ДА ИМ ОСИГУРИШ ТРАНСПОРТ И КОРИДОР ЗА РЕЛОКАЦИЯ PRIS!
ФАРАОН

2021.05.30 | 08:24

1
ГРАЖДАНИТЕ НА СТОЛИПИНОВО, МАКСУДА, НОВ ПЪТ, ТАТАРЛИ, ФИЛИПОВЦИ, ТРЯБВА ДА БЪДАТ УВЕДОМЕНИ ЗА ГОСТОПРИЕМСТВОТО НА ШОТЛАНДЦИТЕ :) НЕ ВЪЗРАЗЯВАМ!

Добави коментар

Водещи новини