Макрон заплаши да изтегли френските военни от Мали

  • 30 май 2021 06:30

  • 30852
  • 2
Макрон заплаши да изтегли френските военни от Мали
© Getty images

Франция ще изтегли войските си, ако Мали се движи в посока към радикален ислямизъм, заплаши френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на в интервю за в. "Журнал дю диманш", цитирано от Франс прес.

В Мали беше извършен втори държавен преврат в рамките на девет месеца. Франция има около 5100 военни, участващи в операция "Бархан", които подкрепят властите на африканската страна, изправена от 2012 г. пред засилване на джихадизма в северните, а по-късно и в централните райони.

Конституционният съд в Мали обяви полковник Гоита за държавен глава

Париж порица във вторник като "неприемлив държавен преврат" ареста на президента Ба Ндао и премиера Моктар Уан, по решение на лидера полк. Асими Гоита. Макрон разкри, че е предупредил малийския президент Ба Ндау, че в Мали не може да има радикален ислямизъм, докато в страната има френски войници. "Днес в Мали има подобно изкушение. Но ако нещата се движат в тази посока, аз ще се изтегля", предупреди френският президент в публикувано днес интервю.

Макрон добави, че е предал на лидерите на страните от Западна Африка посланието, че "няма да продължи да подкрепя страна, където няма демократична легитимност или преход". Той напомни, че още преди три години е заявил, че Париж трябва да мисли за изтегляне на своите сили, но е останал по искане на страните и защото е мислел, че изтеглянето ще доведе до дестабилизация. Френският президент предупреди, че политиката за развитие в Африка не трябва да се провали.

В противен случай "ние също ще платим скъпо, особено в миграционен план". Макрон призова за големи инвестиции в справянето с пандемията, с "еквивалента на един план "Маршал", предаде БТА. Международната общност трябва да опрости част от дълговете, "за да помогне на африканците да изградят бъдещето си", подчерта той.

Novini.bg
30852 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.05.30 | 10:17

1
Да бе ще се изтеглите. Както се изтеглихте от Алжир и другите колонии. Така ще изпуснете кокала

2021.05.30 | 13:35

2
Другия вариянт е да връщаш соца и бодливата тел

Добави коментар

Водещи новини