Без PCR или антигенен тест за пристигащите с индивидуален транспорт в Чехия от България

  • 29 май 2021 15:24

  • 1277
  • 1
Без PCR или антигенен тест за пристигащите с индивидуален транспорт в Чехия от България
© Getty Images/Guliver (архив)

Считано от 31 май 2021 г. България вече е в списъка на Чехия на държави със среден риск от заразяване с COVID-19, което премахва някои от ограниченията при влизане на български граждани на територията на страната, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27210

Пристигащите от България е необходимо предварително да попълнят и изпратят онлайн електронен формуляр на пътуващия (Public Health Passenger Locator Form). Необходимо е също да се представи при пристигане в Чешката република PCR тест, направен не повече от 72 часа преди това или антигенен тест, не повече от 24 часа преди влизането на територията на страната. Изискването за антигенен или PCR тест не се отнася за пристигащите с индивидуален транспорт пътници от България, но се отнася за онези, които идват с обществен транспорт – влак, самолет автобус.

До 5 дни след пристигането си в Чешката република, пристигащите с индивидуален транспорт следва да направят антигенен или PCR тест.

Няма задължение за самоизолация докато излезе резултатът от направения на чешка територия PCR тест. 

Посоченият електронен формуляр на пътуващия може да бъде открит на следния интернет адрес: https://plf.uzis.cz

Продължават да важат изключенията от горните правила за работниците в международния транспорт и за трансграничните работници. 

Чехия отваря ресторантите и басейните

Изключение от ограничителните мерки за влизане в Чешката република е в сила и за граждани, които са били ваксинирани против COVID-19 в Чешката република при изминали най-малко 22 дни от извършената първа ваксинация. За такива граждани единственото задължение преди завръщане в Чешката република е предварително да попълнят и изпратят он-лайн електронен Формуляр на пътуващия (Public Health Passenger Locator Form). За тях вече не важат останалите задължителни ограничителни мерки при влизане в Чешката република. Считано от 15.05.2021 г. това изключение важи и за граждани, които са били ваксинирани в Германия, Австрия, Словакия, Полша, Унгария или Словения.

Детайлна информация за условията за влизане в Чешката република може да бъде открита на следните интернет адреси:

https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspx

https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspx

При нужда от съдействие българските граждани в Чешката република могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Прага на следните телефонни номера: +420 222 212 011; +420 222 211 258, както и на дежурен телефон в извънработно време: +420 774 790 991. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Prague@mfa.bg

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27210

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1277 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
XXX

2021.05.29 | 15:41

1
САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО МОЖЕ ДА НИ СПАСИ ОТ ЛЪЖИТЕ КОРУПЦИЯТА РЕКЕТА И КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ И О.П САМО ТЕ ПРЕДЛАГАТ ИСТИНСКА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЯХ АКО ИСКАТЕ БОРБА СЪС МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ И ФАШИСТИТЕ ОТ О.П И ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ЕДИН ШОУ МЕН ЩЕ РЕШИ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ

Добави коментар

Водещи новини