ЕС обмисля санкции срещу икономически сектори, близки до беларуския лидер

  • 27 май 2021 19:30

  • 363
  • 3
ЕС обмисля санкции срещу икономически сектори, близки до беларуския лидер
© Novini.bg

Страните от Европейския съюз изразиха намерение за налагане на нови санкции на Беларус срещу икономически сектори, близки до авторитарния му президент, докато обмислят какъв ответен удар да предприемат срещу него заради принудителното отклоняване на пътнически самолет, за да бъде арестуван опозиционен журналист, съобщи БТА.

На виртуална среща в Лисабон външните министри от ЕС обещаха да засилят натиска над беларуския президент Александър ЛукашенкоАлександър ЛукашенкоАлександър Григориевич Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г. Преди да влезе в.

Лукашенко обвини "зложелатели", че се опитват да навредят на Беларус

Докато Евросъюзът работи по това да потърси отговорност на Лукашенко, родителите на задържания журналист Роман Протасевич призоваха за помощ международната общност за освобождаване на сина им, на пресконференция в Полша.

"Искам да чуете моя плач, плача на моята душа. За да разберете колко трудно ни е сега и колко много преживяваме тази ситуация", каза майката, Наталия Протасевич, в изказване на руски, което първо беше преведено на полски, а после и на английски. "Умолявам ви, помогнете ми да освободя сина си." "Мисля за този млад блогър, този млад журналист, и за неговите майка и баща", каза люксембургският външен министър Жан Аселборн.

"Това са разбойнически номера. Това не може да бъде толерирано от Европейския съюз", добавя тя.

Тези поредни намерения за санкции, които между другото може да ударят доходоносната калиева индустрия на Беларус, идват, след като беларуските ръководители на въздушното движение дадоха указания на екипажа на полет на "Райънер" да кацне в неделя в Минск, с мотив бомбена заплаха. Такава не беше открита, но Роман Протасевич, 26-годишен журналист и активист, беше свален от самолета и задържан.

Лидерите от ЕС заклеймиха решението като държавно отвличане, докато Лукашенко защити действията си и обвини Запада, че се опитва да "задуши" страната му със санкции. Европейският съюз издаде препоръка за авиокомпаниите да не летят през въздушното пространство на бившата съветска република и забраниха достъпа на беларуските авиопревозвачи до европейското въздушно пространство и летища. Преди това Общността наложи и санкции заради изборите през август миналата година, на които Лукашенко спечели шести мандат, но които бяха окачествени от опозиционни групи като фалшифицирани, а също и заради последвалите репресивни мерки от негова страна срещу протестите.

Ако следващият кръг санкции не намали репресиите срещу опозицията и демократичните ценности, каза германският външен министър Хайко Маас, ЕС "ще продължи да наблюдава какво отражение ще дадат те и дали Лукашенко няма да започне да отстъпва. Ако обаче това не стане, трябва да допуснем възможността, че това ще бъде само началото на голяма и дълга спирала от санкции."

Гигантският завод "Беларускалий", предприятие, което подобно на повечето икономически активи в 9,3-милионната страна е държавно, е най-големият източник на приходи за правителството на Лукашенко наред с нефтохимическите продукти. Външните министри от ЕС ще направят предложения за санкциите, но днес няма да вземат окончателни решения.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
363 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
FARAON

2021.05.28 | 07:43

3
ОТНЕМАМ СТАТУТА НА НЕПРИКОСНОВЕННОСТ ОТ МАРИНА ЗОЛОТОВА.
Margaritawxwva

2021.05.28 | 03:19

2
М­­­л­­­а­д­а­­ ­м­­о­­к­­­р­­­а­­ ­­­у­­­ч­­­е­н­­и­ч­­­к­а­­ ­­ч­у­к­­а­­­ ­­ ­­­W­ ­W­­ ­W­­­ ­.­­ ­­B­ ­G­ ­1­ ­­­7­ ­­.­­­ ­C­ ­L­­ ­U­ ­­B
Angelaiwhga

2021.05.28 | 00:45

1
М­­л­­а­д­­­а­ ­­м­о­­к­­­р­­­а­­ ­­у­­ч­­­е­­н­и­­­ч­­­к­­­а­­ ­­­ч­­­у­­­к­а­ ­­ ­­W­­ ­W­­ ­W­ ­.­­­ ­­B­ ­­­G­ ­1­­­ ­7­­ ­­.­­ ­C­ ­­­L­­­ ­­U­­­ ­­B

Добави коментар

Водещи новини