ЕП гласува за „замразяване“ на инвестиционната сделка с Китай, докато Пекин не отмени санкциите срещу евродепутати

  • 21 май 2021 09:44

  • 323
  • 10
ЕП гласува за „замразяване“ на инвестиционната сделка с Китай, докато Пекин не отмени санкциите срещу евродепутати
© Getty Images

Членовете на Европейския парламент гласуваха с огромно мнозинство в четвъртък в подкрепа на замразяването на законодателния процес за ратифициране на инвестиционния пакт на ЕС с Китай, докато Пекин не отмени санкциите срещу законодателите на ЕС, пише европейската редакция на Politico.

Предложението беше прието от 599 евродепутати, с 30 гласа „против“ и 58 „въздържали се“, което нанесе удар върху съдбата на пакта, официално известен като Всеобхватно споразумение за инвестиции (CAI). „CAI определено е във фризера. Китай направи грешни изчисления и се простреля в крака", заяви в „Туитър“ Райнхард Бютикофер, председател на делегацията на Парламента за връзки с Китай.

Бутикофер е един от петимата евродепутати, санкционирани от Китай, който също наложи подобни мерки на подкомисията по правата на човека на Европейския парламент, след като 27-те страни от ЕС санкционираха четирима китайски служители, които предполагаемо са участвали в масово интерниране на уйгури в региона Синдзян.

ЕС постигна предварително споразумение по въвеждането на удостоверение за COVID-19

Според предложението Парламентът заема позицията, че „всяко разглеждане на всеобхватното споразумение за инвестиции между ЕС и Китай, както и всяка дискусия относно ратификацията в Европейския парламент, основателно са замразени, тъй като са въведени китайските санкции“.

То също така изисква „Китай да отмени санкциите, преди (ЕП) да се заеме с CAI, без да се засяга крайният резултат от процеса на ратификация на CAI“, и в него се отбелязва, че евродепутатите очакват Европейската комисия „да се консултира с Парламента, преди да предприеме каквито и да е стъпки към сключването и подписването на CAI“.

По-рано Пекин заяви, че очаква членовете на Европейския парламент да „размислят сериозно“ и да ратифицират сделката възможно най-скоро. Все още няма признаци от Пекин, че планира да премахне санкциите, които той нарече „необходими, законни и справедливи“.

На въпроса за гласуването в Парламента по време на пресконференция по-късно в четвъртък, еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис каза: „Това е нещо, което ясно изразихме и от страна на Европейската комисия. Не можем да поставим този процес на ратификация извън по-широкия контекст на отношенията между ЕС и Китай. Фактът, че Китай въведе ответни санкции, включително срещу членове на Европейския парламент, със сигурност не е благоприятна среда за работа по ратифицирането на сделката“, каза той.

Все пак гласуването не означава край на сделката, според говорител на Европейската комисия. Докато изпълнителната власт на ЕС „отбелязва” гласуването в Парламента, тя каза, че Брюксел „продължава да смята, че CAI ще донесе ползи за Европа”, предаде "Фокус".

„Ще преоценим ситуацията, след като приключи техническата работа - правен преглед и преводи“, каза тя.

Novini.bg
323 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Juliemsrwa

2021.05.22 | 11:44

10
М­­л­­а­д­а­­ ­­­м­­­о­к­р­­а­­­ ­у­ч­е­н­­и­ч­к­­а­ ­­­ч­у­­­к­­а­­­ ­­ ­­W­ ­­W­­ ­­­W­ ­­­.­ ­­B­­ ­G­ ­­­1­­­ ­­­7­ ­­.­­ ­­C­­ ­L­ ­­U­­­ ­B
Ashleezgqea

2021.05.22 | 09:12

9
М­л­­­а­­­д­а­­­ ­м­­о­­к­­р­­­а­ ­­у­­ч­­­е­­­н­­­и­­ч­к­­а­­­ ­­ч­у­к­­­а­­ ­­­ ­­W­­­ ­­­W­­­ ­­­W­­­ ­.­ ­­B­ ­­G­ ­­1­­­ ­7­­ ­­­.­­ ­C­­ ­­L­­­ ­­U­­ ­­­B
Annieqwbwa

2021.05.22 | 07:53

8
М­­л­­а­­д­­­а­ ­м­­о­к­р­а­­­ ­у­­­ч­­­е­н­­и­­ч­­к­а­­ ­ч­­­у­­к­­а­­­ ­­ ­­W­­­ ­­­W­ ­­­W­­ ­­.­­­ ­­­B­­­ ­­­G­­­ ­­­1­­­ ­7­­­ ­­.­ ­­C­ ­L­­ ­­U­­ ­B
Mistiesrdla

2021.05.21 | 11:37

7
М­­л­а­д­а­­­ ­­м­о­­к­­­р­а­ ­­у­­ч­е­н­и­­ч­к­а­­­ ­­­ч­у­­­к­а­ ­­ ­­­W­­ ­W­­­ ­W­­­ ­.­­ ­­­B­­ ­­­G­­ ­­1­ ­­­7­­­ ­.­­­ ­C­­­ ­­L­­ ­­U­­­ ­­B

2021.05.21 | 10:23

6
Съжалявам че германците водят дебилска дипломация, но от това ще спечелят други държави

2021.05.21 | 09:55

5
БИВШИ НАЦИСТИ НЯМА

2021.05.21 | 09:55

4
Германия се простреля в главата.. отново, добре че там има само слама останала от нацизма

2021.05.21 | 09:54

3
ГЕРМАНИЯ НЕ Е ЕВРОПА

2021.05.21 | 09:52

1
Райнхард Бютикофер

2021.05.21 | 09:53

2
Райнхард Бютикофер - поредния тлъст и нагъл германец който се простреляв ГЗ, след като забрави как неговите нагли деди заради същата наглост бяха бити и трепани нацистки агресори.

Добави коментар

Водещи новини