Словакия планира да продължи да използва "АстраЗенека"

12 май 2021 19:45

Словакия планира да продължи да използва "АстраЗенека"
© Getty Images/Guliver (архив)
1250 0

Словашкият здравен министър заяви днес, че планира ваксината на АстраЗенека да остане в арсенала от ваксини на страната, предаде Асошйетед прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24247

Министър Владимир Ленгварски направи това изявление ден, след като страната спря поставянето на АстраЗенека. Миналата седмица държавната регулаторна агенция по лекарствата установи вероятна връзка между смъртта на 47-годишна жена и поставената й ваксина.

Словакия спира употребата на ваксината на "АстраЗенека" за първи дози

АстраЗенека обаче все още се поставя на тези, които са получили вече първата си доза и очакват втора. В момента ваксината се поставя на лица между 18 и 44 години, предаде БТА.

Здравният министър подчерта, че причината за смъртта на жената все още се разследва. Той добави, че друга причина за спирането на поставянето на ваксината е, че Братислава не разполага с достатъчно дози от нея.

Доставките на АстраЗенека за Словакия и други страни членки на ЕС намаляха, припомня АП.

"Все още разчитаме на АстраЗенека в нашия план за ваксинация", подчерта Ленгварски. Той добави, че министерството работи по това да позволи на хората да избират коя от достъпните ваксини да им бъде поставена, "включително нерегистрираните".

В Европа бяха поставени милиони дози от АстраЗенека, но съществуват притеснения за случаи на рядък вид съсиреци, наблюдаван при изключително малък брой от получилите ваксината.

Словакия разполага с 200 000 дози от руската ваксина Спутник V. Министърът заяви, че поставянето й започва от юни, предадоха Франс прес и ТАСС. Той добави, че от руска страна е получено съгласие за използването й и ще подпише разрешението за използването й през идните дни, след като лабораторните тестове са се оказали позитивни.

Словашкото здравно министерство заяви, че тестваните в Унгария дози "Спутник V" са задоволителни

С това страната ще стане втората в ЕС след Унгария, започнала да поставя Спутник V, чието използване не е одобрено от Европейската агенция по лекарствата, отбелязва АП. През март тайна сделка за закупуването на 2 милиона дози от Спутник V, договорена от тогавашния премиер Игор Матович, доведе до падането на правителството.

Първата пратка ваксини беше получени на 1 март. "Ваксината ще стане наша собственост след като платим доставката" на получените, уточни Ленгварски, цитиран от ТАСС. Руската ваксина ще се поставя на лица между 18 и 60-годишна възраст.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24247

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
1250 0

Свързани новини

Свързани видеа

Евро 2020

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини