Нов процес при закрити врата в Беларус срещу представители на опозицията

  • 12 май 2021 15:08

  • 238
  • 0
Нов процес при закрити врата в Беларус срещу представители на опозицията
© Pixabay

В Беларус днес започна нов процес при закрити врата срещу представители на опозицията, предаде Франс прес.

Павел Северинец, лидер на една от опозиционните партии, и още шестима активисти са съдени по обвинения в участие в "масови размирици" във връзка с големите протести след президентските избори през август, на които дългогодишният президент Александър Лукашенко спечели пореден мандат на поста, според опозицията с измами.

"Процесът се провежда при закрити врата, но ние се надяваме, че ще можем да го видим поне за една минута", каза пред АФП Олга Северинец - съпругата на опозиционния лидер, изправен пред съд в източния град Могильов. Тя обясни, че делото е засекретено и не я допускат в съдебната зала.

Павел Северинец, лидер на нерегистрираната партия Беларуска християнска демокрация, бил задържан през юни миналата година, докато събирал дарения за опозиционен кандидат-президент. Северинец, който вече излежа присъда от три години затвор през миналото десетилетие за политическа дейност, е в ареста от 11 месеца и съответно не е участвал в протестите след президентските избори. Той може да бъде осъден на между три и осем години затвор, предаде БТА.

Стотина души са осъдени в Беларус за участие в протести срещу властта

В Беларус през август избухнаха масови протести след преизбирането на управляващия от 1994 г. Лукашенко. През първите няколко седмици демонстрациите в столицата Минск и други градове събираха десетки хиляди души, преди движението постепенно да загуби импулс, на фона на многобройните арести, издаването на присъди и насилието, взело най-малко четири жертви, отбелязва АФП. Почти всички лидери на беларуската опозиция сега са в изгнание или в затвора. Опозиционната кандидат-президентка на изборите през август Светлана Тихановска, например, отиде в съседна Литва.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
238 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини