Предварително разследване срещу австрийския федерален канцлер Себастиан Курц

  • 12 май 2021 14:38

  • 896
  • 2
Предварително разследване срещу австрийския федерален канцлер Себастиан Курц
© Getty images

Прокуратурата, разследваща стопански и корупционни престъпления в Австрия, е започнала предварително разследване срещу федералния канцлер Себастиан Курц и шефа на неговия кабинет Бернхард Бонели.

Те са обвинявани в даване на неверни показания пред комисията на австрийския парламент, разследваща политическия скандал, предизвикал правителствена криза в Австрия през 2019 година, известен като "аферата Ибиса". Като причина за разследванията се предполагат действията, свързани с назначаването на Надзорния съвет на Австрийско акционерно дружество за дялово участие, представляващо независим холдинг, управляващ държавното участие в 11 предприятия, които играят важна роля за австрийската икономика. Предположенията са, че по този въпрос Курц и Бонели са дали неверни показания. Обвиненията са повдигнати след сезиране на специализираната прокуратура от опозиционата партия НЕОС.

Себастиан Курц към Борисов: Честита победа!

Това съобщи днес на кратък брифинг преди заседанието на министерския съвет федералният канцлер Себастиан Курц. Канцлерът подчерта, че всеки момент прокуратурата може да издаде наказателно заявление, което е равно на повдигане на обвинение. Себастиан Курц казва, че не вижда причина за подаване на оставка. Той заяви пред журналистите, че желанието му е да продължи своята работа. На поста си остава и шефът на кабинета.

В изявленията си канцлерът подчерта, че парламентарната комисия е важна институция, пред която той винаги е полагал старание да дава верни сведения, като си спомня възможно най-добре за събития, случили се преди години и по теми, които частично е проследил бегло.

Курц изказа критика към политическата култура в страната, към непрекъснатото подаване на жалби, предаде БТА. В тази парламентарна комисия съвсем съзнателно се правят опити с помощта на създаващи внушения въпроси, с инсинуации да се обърне смисълът на казаното и хората някак да се подведат да направят неверни показания, заяви канцлерът. "В интерес на никого не е да даде неверни показания, това е логично", заключи Курц.

Novini.bg
896 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Хехехе

2021.05.12 | 17:25

2
Тоя па къв е бунак, да остави неговата си прокypатура да го разследва. Я да види наш Тиквак как строява прокypoра и оня само му мазни "г-н Борисов това, г-н Борисов онова".
ЕХ

2021.05.12 | 14:50

1
А дано и на тоя КОРОНА боклук да му се види края!

Добави коментар

Водещи новини