Белгия начертава път към постепенно отпадане на повечето противоепидемични мерки

11 май 2021 12:51

Белгия начертава път към постепенно отпадане на повечето противоепидемични мерки
© getty images
231 0

Белгийските власти ще приемат днес решения за постепенно отпадане на повечето противоепидемични мерки, съобщават местни медии.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24173

Решенията са дългоочаквани и бяха ускорени от две масови прояви на гражданско неподчинение от началото на април, довели до сблъсъци с полицията, ранени и задържани. От края на миналата седмица в страната бе премахнат вечерният час, заключил по домовете им белгийците в продължение на половин година, отворени бяха откритите части на ресторанти и кафенета.

В Белгия отварят откритите площи на заведенията

Предвижда се след месец заведенията за хранене да приемат посетители и в закритите части, работата от дома да не бъде задължителна, да се разрешат спортни дейности на открито в присъствието на повече хора. През юли е възможно изискванията за карантина за завърналите се от пътуване зад граница да отпаднат с въвеждането на европейското електронно удостоверение.

Ако условията позволяват, ще бъдат допуснати събития с до 2000 посетители на закрито и 2500 на открито.

През август ще се допуска събирането на 3000 души в затворено пространство и до 5000 на открито, ако дотогава са ваксинирани 70 на сто от пълнолетните граждани. Властите обмислят удостоверенията за ваксинираните, преболедувалите и изследваните да служат за пропуск при подобни масови събития.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24173

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
231 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини