Германският парламент реши да бъде учредена фондация на името на Хелмут Кол

  • 07 май 2021 16:18

  • 368
  • 0
Германският парламент реши да бъде учредена фондация на името на Хелмут Кол
© Getty images

Германският парламент реши да учреди фондация на името на канцлера Хелмут Кол, през чието управление приключи Студената война и се извърши обединението на Германия, предаде ДПА.

Една от задачите на фондацията, чието учредяване Бундестагът одобри без нито един глас против, е и издигането на паметник на Кол в Берлин. "Хелмут Кол и до днес продължава да бъде пример за много млади хора", каза генералният секретар на Християндемократическия съюз Паул Цимяк. Решението за създаване на фондацията обаче противоречи на изричното желание на вдовицата на Кол, Майке Кол-Рихтер, която и преди е казвала, че съпругът й не е одобрявал подобна идея.

Германският парламент гласува отмяна на коронавирусни ограничения за ваксинирани хора

Според адвокатите на вдовицата има съмнения дали с предложения модел би могъл да се направи обективен прочит на живота и политиката на Кол. Въпреки това всички групи в Бундестага, от консервативния блок на Ангела Меркел ХДС/ХСС до партия "Левите", гласуваха за фондацията; само дясната популистка "Алтернатива за Германия" се въздържа, предаде БТА.

Политикът от ХДС, който почина преди четири години на 87-годишна възраст, заемаше канцлерския пост от 1982 до 1998 г. Първоначално беше канцлер на Западна Германия, а после и на обединена Германия. Фондацията на негово име има за цел да се отбележат заслугите на политика Кол за "свободата и единството на германския народ", неговата отдаденост на европейската интеграция. Досега в Германия има шест подобни фондации, свързани с делото на бивши канцлери, като например Фондация "Федерален канцлер Вили Брант" и фондацията Дом "Аденауер".

Novini.bg
368 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини