Египет и Франция са договорили доставката на 30 френски изтребителя "Рафал"

04 май 2021 06:38

Египет и Франция са договорили доставката на 30 френски изтребителя "Рафал"
© Getty Images, архив
748 0

Египет и Франция са договорили доставката на 30 френски изтребителя Рафал, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на египетското министерство на отбраната. Стойността на сделката е 3,75 милиарда евро, съобщи вчера френският разследващ сайта Дисклоуз.

Франция беше основен оръжеен доставчик за Египет в периода 2013-2017 г. Но това бе прекратено, включително и сделка за изтребители и за бойни кораби, които бяха в напреднал стадий на финализиране. Според дипломати това се е дължало на финансови проблеми, но също и на френската реакция на безпокойството за човешките права в Египет.

През декември френският президент Еманюел Макрон каза, че няма да обвързва продажбата на оръжия за Египет с въпроса за човешките права, защото не иска да бъде отслабена способността на Кайро да се противопоставя на тероризма в региона. Това изказване тогава породи критики.

Египетското министерство на отбраната каза, че сделката за изтребителите Рафал ще бъде финансирана чрез заем, който ще бъде изплатен в идните 10 години, но не съобщи стойността за договора.

Руски изтребител съпроводи американски разузнавателен самолет над Тихия океан

Според Дисклоуз договорката е била финализирана в края на април, а днес може да бъде парафирана, когато египетска делегация пристига в Париж.

Сделката ще е още един стимул за компанията Дасо, която произвежда Рафал, след сделката за 2,5 милиарда евро, финализирана с Гърция за 18 изтребителя, посочва БТА.

Твърди се, че споразумението на Франция и Египет сега включва и сделки за доставчика на ракети Ем Бе Де А и за доставчика на оборудване Сафран електроникс енд дифенс на стойност 200 милиона евро

Novini.bg
748 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини