Еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан призова за преразглеждане на правилата за дълга в ЕС

  • 01 май 2021 13:14

  • 378
  • 0
Еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан призова за преразглеждане на правилата за дълга в ЕС
© Getty Images/Guliver

Европейският комисар по бюджета Йоханес Хан призовава за реформа на Пакта за стабилност и растеж (ПСР), за да се приемат по-гъвкави правила за задлъжнелите страни, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Вместо строгата горна граница на държавния дълг от 60 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), рамките на дълга трябва да се договарят с всяка страна поотделно, посочва Хан пред онлайн изданието на германския в. "Велт".

Тези граници трябва да бъдат реалистични и да бъдат обвързани ясно определени срокове и с конкретни мерки за намаляване на дълга, изтъква еврокомисарят.

По думите му, в светлината на пандемията от коронавирус вече не е възможно да се групират заедно всичките 19 страни от еврозоната, 24 години след учредяването на Пакта за стабилност и растеж.

Подписаният през 1997 година ПСР втвърдява правилата, установени с Договора от Маастрихт през 1992 година.

Питат ЕК как ще бъдат прекратени злоупотребите с еврофондове

Гърция, чийто дълг е 205,6 процента от БВП, или Италия със 155,8 процента, не могат да достигнат целта от 60 процента от БВП в средносрочен план. Според Йоханес Хан дори и санкциите няма да помогнат. Освен това той изтъква, че страните с голям дълг се нуждаят от достатъчно държавни инвестиции, които да доведат до повече постъпления и до намаляване на дълговата тежест чрез по-силен икономически растеж.

Еврокомисарят посочва и необходимостта от структурни промени и консолидиране на разходите. Йоханес Хан очаква през есента да започнат консултации за преразглеждане на Пакта за стабилност.
 

Novini.bg
378 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини